Hlavní obsah

Kdo bude chtít podpořit kandidáta na Hrad, musí ukázat občanku

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aby někdo mohl podpořit nezávislého kandidáta na prezidenta, bude muset ke svému podpisu připojit číslo svého občanského průkazu nebo cestovního pasu. Novelu volebního zákona v pátek v závěrečném čtení schválila Sněmovna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidaturu na prezidentský úřad ohlásil mezi jinými i textař Michal Horáček. Kandidáti dosud nemohou sbírat podpisy, neboť není jasné, za jakých podmínek budou platné.

Článek

Kandidátům do prezidentských voleb doteď stačilo nasbírat 50 tisíc podpisů. Nově však nestačí pouze jméno podporovatele, musí připojit i číslo občanky či pasu.

Změna má zabránit sporům ohledně pravosti podpisů, které provázely poslední prezidentské volby. „Náš klub to podpoří. Ústavní soud jasně vydal nález, že v předchozí volbě byly velké problémy s věrohodností a autentičností podpisů,“ připomněl poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Kandidáti netrpělivě čekají

Norma nyní postupuje do Senátu, poté ji dostane na stůl prezident. Někteří nezávislí kandidáti na schválení novely netrpělivě čekají, aby mohli začít sbírat podpisy. Prezidentské volby se budou konat na začátku roku 2018.

Svou kandidaturu na Hrad už ohlásili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a aktivista a lékař Marek Hilšer. Účast ve volbách zvažuje i šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Současný prezident Miloš Zeman své rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat, sdělí zřejmě letos 10. března.

Vypadla část o volebním právu cizinců

Ze zákona vypadlo ustanovení ohledně cizinců z EU, kteří mají v Česku přechodný pobyt. Vláda navrhovala, aby mohli volit v komunálních volbách.

Vypustit ze zákona tuto pasáž doporučil Sněmovně i ústavně-právní výbor. Změnu podpořil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Anketa

Souhlasíte s tím, aby podpisy na podporu prezidentského kandidáta obsahovaly i číslo občanského průkazu nebo pasu?
Ano
88,8 %
Ne
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4711 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám