Hlavní obsah

Krušné hory zasáhl orkán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr, který má v horských oblastech i sílu orkánu, zasáhl v pátek dopoledne zejména severozápadní Čechy. Na Klínovci meteorologové zaznamenali poryv o rychlosti 119 kilometrů v hodině a na německém Fichtelbergu v bezprostřední blízkosti hranic dokonce 148 kilometrů v hodině. Horská služba v Krkonoších upozornila, že dohlednost na hřebenech je do 200 metrů a silný vítr vytváří závěje.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Situace na silnicích v okolí Bezvěrova na pokraji Karlovarského a Plzeňského kraje.

Článek

Silný vítr není v pátek jen doménou hor. Ve městě Krásné Údolí na Karlovarsku dosáhl vítr rychlosti 94 kilometrů za hodinu a v Aši devadesátikilometrové rychlosti.

V Plzeňském kraji je největrněji na Přimdě v Českém lese a na Tachovsku, kde přístroje ukázaly nárazy větru až o rychlosti 100 kilometrů za hodinu. V Plzni to bylo 83 kilometrů za hodinu, informovala Petra Polívková z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle krkonošské horské služby průměrná rychlost větru na hřebenech zatím přesahuje 80 kilometrů v hodině. Na mnoha místech se tvoří sněhové jazyky a závěje.

Například na Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů nad mořem byly v pátek ráno čtyři stupně Celsia pod bodem mrazu, dohlednost se kvůli mlze pohybovala mezi 50 až 200 metry.

Na hřebenech Krkonoš leží zhruba 90 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Kvůli silnému větru byl ráno mimo provoz horní úsek lanovky z Růžové hory na Sněžku, spodní úsek lanovky spojující Pec a Růžovou horu fungoval bez omezení.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Vítr komplikuje dopravu na silnici u Trstěnic na Chebsku.

Problémy hlásí i Olomoucký kraj, kde silný vítr v pátek ráno poškodil rovnou střechu základní školy v Adolfovicích na Jesenicku.

„Několik plechů spadlo na zahradu školy. Hasiči části střechy, které byly uvolněné, shodili ze střechy dolů. Ty, které šly připevnit zpět, připevnili,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Zbytek střešní krytiny hasiči zajistili betonovými kvádry, které na střechu vyvezli.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Větrem poškozená střecha školy v Adolfovicích na Jesenicku

Vítr by měl slábnout odpoledne. Do té doby platí výstraha ČHMÚ. [celá zpráva]

BEAUFORTOVA STUPNICE SÍLY VĚTRU
Jak poznat podle pohybu vodní hladiny, stromů, kouře, pohybu prachu a jiných částic sílu větru.
BEZVĚTŘÍ - 0–0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru
VÁNEK - 0,3–1,5 m/s, 1–5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
SLABÝ VÍTR - 1,6–3,3 m/s, 6–11 km/h, vítr je cítit ve tváři, listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
MÍRNÝ VÍTR - 3,4–5,4 m/s, 12–19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody
DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5–7,9 m/s, 20–28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
ČERSTVÝ VÍTR - 8,0–10,7 m/s, 29–38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
SILNÝ VÍTR - 10,8–13,8 m/s, 39–49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
PRUDKÝ VÍTR - 13,9–17,1 m/s, 50–61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2–20,7 m/s, 62–74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožnáVICHŘICE - 20,8–24,4 m/s, 75–88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
SILNÁ VICHŘICE - 24,5–28,4 m/s, 89–102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5–32,6 m/s, 103–115 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 116 km/h, ničivé účinky

Reklama

Výběr článků

Načítám