Hlavní obsah

Ledovka trápí řidiče. V Třemošné skončil autobus v příkopu, další plný dětí boural u Kouřimi

Právo, Novinky, pab, jap, vor, mhr
Aktualizováno

Ledovka a silný vítr komplikují dopravu zejména v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Středočeském kraji. Na řadě míst došlo k nehodám, při kterých sjela vozidla do příkopů. Na zledovatělé silnici v Třemošné u Plzně se například ráno srazil osobní automobil s autobusem, který po nárazu skončil na boku v příkopu. Dva lidé museli být ošetřeni. V Karlovarském kraji radí policie řidičům vůbec nevyjíždět.

Nehoda autobusu na PlzeňskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

V autobuse cestovalo 10 pasažérů, ven jim museli pomoci hasiči. „Dvacetiletá řidička vozidla Lancia nepřizpůsobila rychlost a na kluzké vozovce se při průjezdu zatáčkou střetla s protijedoucím autobusem,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Podle ní byl při nehodě lehce zraněn řidič autobusu a jedna z cestujících. „Dechová zkouška na alkohol byla u obou řidičů negativní,“ dodala Burešová.

Podle dispečera krajské správy a údržby silnic Jiřího Slapničky byla situace nejhorší na severním Plzeňsku a Rokycansku. „Ledovka se tvořila zejména na silnicích nižších tříd. Nešlo o souvislou vrstvu, ale klouzalo to místy, což mnohé řidiče překvapilo,“ dodal Slapnička s tím, že silničáři nasadili do terénu všechnu techniku.

U Kouřimi boural autobus s dětmi

Autobus plný dětí havaroval také u Kouřimi na Kolínsku. Zůstal na kolech, ale nešly otevřít žádné dveře, hasiči proto pomohli 24 dětem a pěti dospělým ven bočním oknem. Podle mluvčího hasičů Ladislava Holomčíka všichni vyvázli bez zranění. Děti následně odjely náhradním autobusem.

Foto: HZS Středočeského kraje

Havarovaný autobus u Kouřimi

Na několika dalších místech ve Středočeském kraji likvidují hasiči popadané stromy na silnicích. U Velkých Popovic v Praze-východ blokuje dopravu na silnici 107 zapadlý kamión. Další kamión uvízl u Měchenic v Praze-západ. U Žižic na Kladensku nabouralo na zledovatělé silnici auto do stromu. Záchranáři museli na místě ošetřit jedno lehké zranění.

Komplikace na více místech

Ledovka trápí od pátečního rána řidiče na řadě míst napříč republikou. Hlavně v Čechách došlo k dopravním nehodám, většina z nich se naštěstí obešla bez vážnějších zranění.

V Jihočeském kraji ledovka pokrývá především silnice nižší třídy na Strakonicku. Nedaleko Strakonic havarovalo v pátek ráno na zledovatělé silnici hned pět vozidel. Všechna skončila v příkopu.

Vítr o síle orkánu

Policisté v Karlovarském kraji doporučují řidičům vůbec nevyjíždět kvůli silnému větru, který na horách dosahuje až síly orkánu, tedy více než 118 km/h. Několik silnic je uzavřeno kvůli popadaným stromům.

„Popadané stromy jsou v současné době např. na silnici z Kraslic na Sokolov, ve Staré Roli, na silnici z Bečova na Krásno, na výjezdu z Karlových Varů na Prahu a na dalších místech po celém kraji,“ řekla ráno mluvčí policie Zuzana Týřová.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči při likvidaci popadaných stromů přes silnici v Karlovarském kraji

Na silnici I/21 z Trstenic na Drmoul silný vítr převrátil kamión, takže se tam nedalo projet. Zcela uzavřena je kvůli větru již od nočních hodin i silnice z Božího Daru na Klínovec.

Zcela zablokovaný skončil po nehodě kamiónu hlavní tah z Mělníka na Českou Lípu v Libereckém kraji. Kamión se na silnici I/9 u Chlumu havaroval do příkopu a zablokoval i silnici. Policisté odklánějí osobní vozy přes Doksy, nákladní auta a kamióny však musí čekat v koloně.

Foto: HZS Libereckého kraje

Havarovaný kamión u České Lípy

Nehodu autobusu řešili policisté v pátek ráno na zasněžené vozovce také poblíž obce Skorošice na Jesenicku. „Sjel mimo komunikaci do příkopu a zůstal na boku. Uvnitř autobusu byl řidič a dva cestující, jeden z nich byl zraněn. Hasiči ho vytáhli střešním oknem a předali do péče zdravotnické záchranné služby,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Autobus havaroval poblíž Skorošic na Jesenicku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám