Hlavní obsah

Mráz nepolevuje, na Šumavě naměřili minus 27,5 stupně Celsia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šumavská Rokytská slať zažila jednu z nejmrazivějších nocí. Rtuť teploměru tam klesla během středeční noci na minus 27,5 stupně Celsia. Nejčastěji se ale noční teploty v Česku pohybovaly kolem 15 stupňů pod nulou, uvedl Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ledopády poblíž Pulčína, místní části obce Francova Lhota na Vsetínsku

Článek

Velmi nízké teploty panovaly i na dalších lokalitách Šumavy. Stanice Kvilda-Perla naměřila minus 27,3 stupně a na Březníku bylo 26,9 stupně pod nulou. Nízké teploty panovaly také ve Štítné nad Vláří-Popově (–23,2), v Jevíčku (–22,8) či Nedrahovicích Rudolci (–22,4).

Do velmi chladného rána vstávali také obyvatelé Volar, kde bylo minus 23,1 stupně Celsia. Silný mráz panoval i ve východočeském Broumově, kde rtuť teploměru klesla až na minus 22,4 stupně. Jen o desetinu stupně tepleji bylo ve středočeské Vlašimi.

„V Jizerské kotlině bylo kvůli větru menší chladno. Jizerka hlásí –13,8 stupně,“ řekl Dvořák.

Obecně bylo v noci tepleji na západě země. Nejvyšší minimum, minus 8,7 stupně, meteorologové zaznamenali v Hejnicích na Liberecku. V nedalekém Frýdlantu bylo minus 8,9 stupně Celsia.

Během dne začne přibývat oblačnosti a postupně sněžit. V Čechách v polohách pod 400 m by se mohl objevit déšť se sněhem nebo i déšť, který může namrzat. Teploty během dne se budou pohybovat v intervalu –6 až –2 °C, večer v Čechách až +2 °C.

„Ve středu večer a v noci na čtvrtek se v Čechách bude ojediněle tvořit při mrznoucím dešti ledovka,” dodali meteorologové, kteří hodlají výstrahu upřesnit podle aktuálního vývoje počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám