Hlavní obsah

Armáda chce mít až 200 pandurů. A budou stát víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Armáda má ambici koupit další pandury, celkově by jich chtěla mít 200, jak v roce 2006 plánoval tehdejší premiér Jiří Paroubek. Po pondělním jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Transportér Pandur

Článek

„Nákup dalších vozidel Pandur je reakcí na rozhodnutí Topolánkovy vlády, která se rozhodla snížit počet nakupovaných vozidel. Dnes se ukazuje, že to nebylo správné. Vracíme se k rozhodnutí z roku 2006. Ministr obrany nás informoval, že ambicí je dostat se na počet pandurů z rozhodnutí v roce 2006,“ řekl Sobotka.

Paroubkův kabinet tehdy odhlasoval, že od firmy Steyr koupí 200 transportérů za 23,6 miliardy korun. O tři roky později kabinet Mirka Topolánka (ODS) schválil nákup pouze 107 pandurů.

Navýšení ceny

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se zástupci generálního štábu rovněž v pondělí seznámil ministry s důvody navýšení ceny za objednané dvě desítky obrněných vozidel Pandur. Oproti původním předpokladům by měly stát o téměř 800 miliónů korun víc, tedy přes dvě miliardy.

„Souvisí to s tím, jaké budou použity podvozky. Budou použity nové podvozky, a ne už vyrobené, a bude použito vybavení podle potřeb armády,“ komentoval premiér.

Vojáci své původní požadavky podle Stropnického specifikovali v roce 2013. „Od té doby ale došlo ke změně bezpečnostní situace ve světě, na kterou musíme reagovat nejen nákupem moderních zbraní, ale také inovací a zdokonalením výzbroje u již zahájených projektů, což je tento konkrétní případ,“ uvedl dříve Stropnický ke změně ceny o 796 miliónů.

Vozidla budou podle ministerstva zajišťovat vysokou pancéřovou ochranu posádky a budou vybavena odolnější sofistikovanou komunikační, výpočetní a přenosovou technikou poslední generace.

Reklama

Výběr článků

Načítám