Hlavní obsah

Východ republiky dusí smog

Brno
Aktualizováno

Meteorologové kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili v pondělí pro Zlínský kraj smogovou situaci. Alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles, sdělil Peter Hruška z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Ještě horší jsou rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejhorší je situace na Vsetínsku. Ve Valašském Meziříčí byla v 5:00 podle meteorologů naměřena denní koncentrace polétavého prachu 179,2 mikrogramu na metr krychlový. Špatně se dýchá také lidem ve Zlíně, kde ve stejném čase naměřili 104,2 mikrogramu na metr krychlový. Limit je 50 mikrogramů na metr krychlový.

Limit je výrazněji překročen i v Uherském Hradišti (85,3) a Otrokovicích (73,3 mikrogramu na metr krychlový). Jen mírně nad limitem jsou koncentrace polétavého prachu v Těšnovicích u Kroměříže, kde v 5:00 meteorologové naměřili 53,7 mikrogramu na metr krychlový.

Podle Hrušky je v blízké době možné vyhlášení regulace. Při ní některé průmyslové podniky musejí omezit výrobu.

V Moravskoslezském kraji se situace nelepší

Zhoršené rozptylové podmínky trápí také obyvatele Moravskoslezského kraje. V něm byla smogová situace vyhlášena v sobotu a stupeň regulace zde platí od neděle.

Foto: Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

Kvalita ovzduší

Kvalita ovzduší se navíc dál zhoršuje. Povolený limit je překročen téměř všude, a to několikanásobně. Od neděle platí pro oblast Ostravska, Karvinska a celého Frýdecko-Místecka, včetně Třinecka signál regulace. Znamená to, že některé průmyslové podniky musí omezit výrobu.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se v pondělí mezi 06:00 a 07:00 pohybovaly v regionu v rozmezí od 114 do 326 mikrogramů na metr krychlový.

Například ve Věřňovicích hodinové koncentrace polétavého prachu dosahovaly v pondělí ráno úrovně 472 mikrogramů na metr krychlový. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin nejsou překročeny.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. V této zimní sezóně se region potýká se smogem už od konce loňského roku. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava i topení v domácnostech, ale také škodliviny, které vítr přináší z Polska.

Podniky omezily výrobu

Některé průmyslové podniky kvůli vyhlášené regulaci  musely omezit výrobu. Například na Třinecku byla regulační smogová situace podle mluvčí Třineckých železáren Petry Juráskové vyhlášena v neděli poprvé po třech letech. Pro huť to znamená zavést omezující podmínky na čtyřech hlavních výrobních zařízeních.

"Týká se to koksovny, aglomerace, vysokých pecí a kyslíko-konvertorové ocelárny, kde nyní platí regulační opatření, jichž je celá řada. Od četnějších kontrol zdrojů emisí, přes omezení některých prašných činností až po regulaci výroby," vysvětlil Radim Klimša, který je v Třineckých železárnách zodpovědný za oblast životního prostředí.

Lidem meteorologové doporučují, aby se při pobytu pod širým nebem vyhnuli zvýšené fyzické zátěži spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučují také co nejvíce omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám