Hlavní obsah

Čech zahynul na Novém Zélandu při pádu z hory Mount Aspiring

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český horolezec zahynul ve středu při pádu z novozélandské hory Mount Aspiring. Při sestupu na severozápadní straně vrcholku vysokého 3033 metrů uklouzl a zřítil se do hloubky asi 200 metrů, napsala místní média.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Mount Aspiring na Novém Zélandu. Ilustrační foto

Článek

Podle dostupných informací bylo českému horolezci něco přes 20 let a na Novém Zélandu byl asi týden. Záchranný tým našel jeho tělo po tříhodinovém pátrání ve středu odpoledne místního času, uvedl novozélandský zpravodajský server stuff.co.nz.

O neštěstí informovala záchranáře prostřednictvím satelitního telefonu horolezecká výprava s průvodcem, jež se potkala s australským turistou, který se s Čechem vydal na výstup. Při sestupu nebyli Čech a Australan spojeni lanem.

Mount Aspiring leží ve stejnojmenném národním parku a v tomto ročním období se na ni vydává značný počet turistů. Tento týden už záchranáři zasahovali sedmkrát, ale většina incidentů byla méně vážná.

Severozápadní hřbet, po kterém Čech s Australanem vystoupili na vrchol, a pak opět sestupovali dolů, je běžně využívanou horolezeckou cestou na Mount Aspiring, vrcholek v novozélandských Jižních Alpách. Podle záchranáře Deana Harpersona jde o technicky náročný výstup s podmínkami typickými pro alpský terén. Ti, kdo se na něj vydávají, by měli být v dobré kondici, ale nemusí mít větší horolezecké zkušenosti, dodal. Počasí bylo podle něj příznivé a patrně nesehrálo při neštěstí žádnou roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám