Hlavní obsah

Zeman ocenil papeže jako nositele humanismu. Znovu ho láká do ČR

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí poblahopřál papeži Františkovi k 80. narozeninám a opět jej pozval k návštěvě České republiky. Zeman vyzdvihl papeže jako vzor křesťanské lásky a skromnosti i moudrého člověka, který je naplněn milosrdenstvím.

Foto: Andrew Medichini/Pool, Reuters

Prezident Miloš Zeman s chotí při setkání s papežem Františkem v dubnu 2015.

Článek

Český prezident ve zdravici vzpomněl na setkání z dubna loňského roku, kdy s papežem diskutoval u Svatého stolce o problémech současného světa.

„Našel jsem ve Vás nejen vzdělaného a moudrého partnera k diskuzi, ale také člověka naplněného lidskostí a milosrdenstvím,” ocenil hlavu katolické církve a připomněl, že František otevírá církev věřícím i pro pomoc potřebným.

Ocenil schopnost odpouštět

Františkova skromnost a schopnost odpouštět podle Zemana oslovila i mnoho lidí v České republice, ačkoliv, jak prezident neopomněl připomenout, zde „žije mnoho osob, které se otevřeně nehlásí k žádné víře”.

„Jste zde vnímán jako morální osobnost a příklad hodný následování. Nejen proto by mi bylo potěšením, kdybych Vás mohl přivítat v České republice,” dodal Zeman k papeži, který je podle něj v nelehké době statečným nositelem „světla humanismu”.

Prezident naposledy pozval papeže k návštěvě České republiky letos v září na zasedání Valného shromáždění OSN.

Loni v dubnu po audienci ve Vatikánu Hrad oznámil, že Svatý otec přijal pozvání k návštěvě Velehradu. Podle tehdejšího Zemanova vyjádření by se návštěva měla uskutečnit do jara roku 2018. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám