Hlavní obsah

Na financování stran má podle Senátu dohlížet politolog Outlý

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senát ve středu zvolil svého kandidáta do čela Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí. Je jím politolog Jan Outlý. Poslanecká sněmovna vybrala minulý týden jako svého adepta Vojtěcha Weise. Jednoho z obou kandidátů nakonec do čela úřadu jmenuje prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Senát vybíral ze tří kandidátů. Kromě Outlého byla ve hře ještě politoložka Vladimíra Dvořáková a bývalý náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Jan Marek.

Před posledním jmenovaným kandidátem v úterý varovala nevládní nezisková organizace Transparency International (TI). „S velkým údivem sledujeme nominaci bývalého náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Jana Marka, jehož kauzu ve vztahu k Úřadu práce TI řešila na konci roku 2014,” uvedl ředitel TI David Ondráčka v tiskové zprávě.

Jedná se o případ z roku 2014, kdy se Marek údajně snažil donutit k odchodu náměstka generální ředitelky úřadu práce Josefa Stříteckého. Nabízet mu měl dokonce 700 tisíc korun, když funkci opustí.

 Znevýhodněný kandidát?

„Proto považujeme za zásadní, aby byly do vedení Úřadu nominovány osobnosti schopné, nezávislé a nestranné, a nikoliv loajální straničtí kandidáti či osoby nedávno kandidující za politické strany do voleb,” dodává Ondráčka.

V Senátu na obranu Marka vystoupil jeho navrhovatel senátor Radko Martínek (ČSSD). Na začátku sdělil, že prohlášení TI jeho kandidáta znevýhodňuje. Proto přečetl reakci, kterou mu v úterý Marek zaslal.

„Uváděné trestní oznámení jsem podával já, nikoli naopak. Odvolán jsem nebyl a mám doklady na to, že při přesoutěžení náměstka jsem uspěl, ale vybrán byl někdo jiný. Na MPSV jsem působil více než dva roky a mnou dosažitelné výsledky jsou dohledatelné,” řekl Martínek s tím, že tuto verzi potvrdila ve středu ráno i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Bude úřad nestranný?

Senát měl ve středu také předvybrat členy úřadu. Nakonec to ovšem odložil na schůzi, která se bude konat 18. ledna. Úřad by přitom měl začít fungovat od 1. ledna. Pomoc v začátcích mu přislíbilo ministerstvo vnitra.

Úřad bude kontrolovat financování politických stran a hnutí, bude dohlížet na to, aby se dodržoval „strop” nákladů na kampaň.

Odborníci již v minulosti varovali před tím, že když šéfa úřadu budou navrhovat politické strany, tak aby nebyla ohrožená jeho nestrannost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám