Hlavní obsah

Déšť, sníh a ledovka. Počasí na řadě míst komplikuje dopravu

Sněhové přeháňky a déšť se sněhem komplikovaly ve středu ráno dopravu na Vysočině. A zvýšenou opatrnost kvůli počasí silničáři doporučují i motoristům na Jablonecku, Semilsku a Jesenicku nebo ve střední části Moravy. Problémy však mohou mít lidé i na dalších místech, až do večera platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou. Týká se celé ČR s výjimkou Prahy a Zlínského kraje.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Namrzlá silnice u obce Černá Hora na Blanensku

Článek

Ledovka se ve středu tvoří místy na silnicích nižších tříd na Semilsku a úsecích udržovaných kamennou drtí na Jablonecku.

V Jizerských horách a v západní části Krkonoš mohou řidiči na komunikacích narazit na zledovatělou vrstvu krytou posypem, jinak jsou silnice v kraji po ošetření mokré. Místy jsou mlhy a teploty se pohybují kolem nuly.

Obdobná situace panuje na Vysočině, kde dopravu komplikují sněhové přeháňky a déšť se sněhem. Místy se může na namrzlé zemi tvořit ledovka, po ránu hlavně v západní části kraje. Všechny silnice zde jsou ale sjízdné.

„Silnice udržuje ve sjízdném stavu kolem 35 sypačů. Fronta přichází od západu, nejdřív proto vyjely krátce před 4. hodinou ranní na Pelhřimovsku, potom i na Jihlavsku a Třebíčsku," uvedl ráno Jan Petrů z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Na Vysočině je momentálně zataženo, postupně se zde budou vyskytovat srážky, někde i mrznoucí s tvorbou ledovky. Večer by ale měly ustávat.

Výstraha pro většinu území

Ve středu ráno pokryl jesenické silnice nový sníh, místy se na zdejších komunikacích může objevit i ledovka. Silničáři upozorňují na mrznoucí mrholení a na déšť se sněhem, který se objeví i na Olomoucku a Přerovsku.

„Na vozovkách udržovaných chemicky leží sněhová kaše, od vyšších poloh jde o souvislou vrstvu. Na inertních cestách je ujetá sněhová vrstva krytá posypem, místy i ledovka,“ sdělil dispečer jesenické správy silnic.

Sníh se objevil i na Šumpersku, hlavní tahy jsou zde holé a mokré. Ve vyšších polohách leží na silnicích zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Kvůli nepřízni počasí zkolabovala doprava u Černé Hory na Blanensku na silnici 1/43 ve směru z Brna na Svitavy. Na silnici leží několik milimetrů sněhu a kamióny zůstaly stát v prudkém kopci.

Před ledovkou varovali meteorologové z ČHMÚ. Výstraha, která se týká všech krajů s výjimkou Prahy a Zlínského kraje, platí od včerejšího večera až do dnešních 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám