Hlavní obsah

Na léčbu pacientů s rakovinou krve chybí skoro 100 miliónů korun

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Každý rok přibudou zhruba čtyři tisíce nových pacientů s rakovinou krve. Zvyšují se tak náklady na léčbu, na kterou nemají specializovaná centra dostatek financí. Podle odhadů bude na léčbu pacientů chybět v roce 2017 skoro 100 miliónů korun.

Hematoonkologové stojí před problémem. Kvůli nedostatku peněz hrozí, že kvalitní léčbu nedostanou všichni pacientiVideo: Novinky

 
Článek

V České republice je osm center vysoce specializované hematologické péče. V roce 2015 stála léčba pacientů s rakovinou krve zhruba 400 miliónů, letos se částka vyšplhala na půl miliardy. Jenže pojišťovny podle platné úhradové vyhlášky proplatily v roce 2015 jen 363 miliónů a v letošním roce jen 416 miliónů korun. Odhad deficitu pro rok 2017 je téměř 100 miliónů korun. Stav je podle odborníků neudržitelný.

Navíc s nástupem nové účinné léčby došlo k radikálnímu poklesu úmrtí na onkologické nemoci krve. „Náklady jen na léky pro pacienta se pohybují v rozmezí 50 tisíc až 200 tisíc korun měsíčně,“ řekl přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno Jiří Mayer s tím, že v tom nejsou zahrnuty další náklady na různá specializovaná laboratorní vyšetření.

„Potýkáme se s nedostatkem personálu, vybavením v podobě zobrazovacích přístrojů či kapacity laboratoří. Pacienti čekají hodiny před ordinacemi a často nemáme ani volné lůžko v nemocnici, kam bychom je mohli uložit,“ dodal Mayer. Pacient má ale ústavou a zákonem garantováno právo na léčivý přípravek, tudíž nemusí řešit náklady na léčbu. Rozhodující jsou tedy pojišťovny a dotace, které se na hematologickou onkologii zatím nedostaly.

Pacientka hledala jiná řešení

Typickým příkladem nákladné, ale dobře léčitelné nemoci krve je chronická myeloidní leukémie, kterou diagnostikovali Janě Pelouchové (64) před čtrnácti lety. „Lékařka mi prohmatem břicha objevila obrovsky zvětšenou slezinu a následný krevní obraz prokázal více než 300 tisíc leukocytů, zdravý člověk má cca do 10 tisíc. Zprvu jsem se lekla, netušila jsem, co mne čeká, jak dlouho přežiji a jaká bude léčba,“ popisuje první kontakt s diagnózou pacientka, která následně kvůli nepřiměřeným rizikům odmítla transplantaci kostní dřeně, ale naopak si vyžádala konzultace u odborníků v USA.

K lékům, které jí pomohly, se dostala až v červnu 2012. „Nedosáhla jsem sice ideálního výsledku v podobě úplné remise – zastavení nemoci – ale jsem živoucím důkazem toho, že zodpovědnost za vlastní zdraví a trpělivost při hledání léčby se vyplatila,“ říká Pelouchová, která už deset let vede spolek Diagnóza leukémie, který vznikl především kvůli nedostatku informací pro pacienty v českém jazyce. „Finanční stránku léčby jsem neřešila, celý život jsem do sebe investovala, nikdy nestonala, a tak jako pojištěnec a daňový poplatník mám právo na léčbu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám