Hlavní obsah

Společnost Agel otevře v Ostravě vlastní zdravotnickou školu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Už příští rok v září otevře společnost Agel v Ostravě-Koblově vlastní střední zdravotnickou školu. Její kapacita bude 250 studentů, ti budou moci studovat ve třech denních čtyřletých oborech – zdravotnický asistent, zdravotnické lyceum a laboratorní asistent – a dálkově v pětiletém oboru zdravotnický asistent. Všechny obory zakončí studenti maturitou.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Absolventi budou moci nastoupit například do některé z ostravských nemocnic (ilustrační foto).

Článek

Důvod, proč se jeden z největších soukromých provozovatelů zdravotnických zařízení v ČR rozhodl školu založit, je jednoduchý. „Jde nám o doplnění stávajícího portfolia zaměstnanců a reagujeme tak na stále se prohlubující se problém nedostatku zdravotnického personálu,“ vysvětlil člen představenstva Agelu René Janosch. Dodal, že cílem školy bude vychovávat nelékařský zdravotnický personál, především zdravotnické asistenty. V budoucnu by však škola chtěla rozšířit studium o obor diplomovaná všeobecná sestra.

Střední zdravotnická škola Agel bude umístěna v budově na Antošovické ulici, která dříve také sloužila školským účelům. V objektu bude v nájmu. „Díky tomu, že historicky to byla škola, nejsou velké investice potřeba,“ doplnila mluvčí Agelu Radka Miloševská.

Studium bude zdarma

Pro první ročník plánuje škola přijmout zhruba 120 studentů, přijímačky budou na jaře. Studium bude bezplatné a zájemci nebudou muset podepisovat žádný závazek o tom, že po maturitě nastoupí do některého ze zdravotnických zařízení Agelu. Vyjma těch, kteří se přihlásí do stipendijního programu. Ti budou po dostudování v Agelu po určitý čas působit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Chrenek sleduje finále tenisového utkání Fed Cupu v roce 2014

Společnost neplánuje, že by škola měla vlastní internát či koleje. „Jsme ale připraveni zajistit zájemcům ubytování v Ostravě,“ poukázal Janosch s tím, že odbornou praxi budou studenti absolvovat v nemocnicích Agelu. Škola je podle něj ale připravena jednat i s ostatními zdravotnickými zařízeními v kraji.

Absolventi lycea mohou pokračovat na medicíně

Zatímco absolventi oboru zdravotnický a laboratorní asistent by měli po maturitě nastoupit do zdravotnických zařízení, u studentů zdravotnického lycea Janosch předpokládá, že budou ve studiu pokračovat na některé z lékařských fakult v ČR. „S lékaři bude myslím problém za čtyři až pět let, protože populace stárne a mladých lékařů člověk tolik nevidí,“ předpověděl.

Zájemci o studium se budou moci se školou i s podmínkami studia blíže seznámit na dnech otevřených dveří, které Agel plánuje na leden 2017. Personální otázku školy nyní firma řeší. Janosch se ale neobává toho, že by pedagogy nenašli. „Kdybychom nevěděli, že je najdeme, tak bychom to neotevírali a nechystali věci potřebné k přijímacímu řízení,“ poukázal.

Společnost Agel provozuje v ČR 11 nemocnic, z toho pět v Moravskoslezském kraji, síť poliklinik, lékáren, laboratoří, distribučních společností a další specializovaná zdravotnická zařízení. V ČR a Slovensku zaměstnává zhruba 10 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám