Hlavní obsah

Kdo natočil nebo koupil video s Forejtem, je špína, vzkázal Zeman

Právo, Jan Martinek

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru pro rádio Impuls vyjádřil ke kauze odcházejícího hradního ceremoniáře Jindřicha Forejta. Vyloučil, že by za jeho odchodem stáli Zemanovi nejbližší spolupracovníci, kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý, jak se spekuluje. Kompromitující video, na kterém Forejt údajně bere drogy, prezident prý neviděl, a ty, kteří jej šíří, označil za špínu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Slyšel jsem několik spekulací, například že duo Mynář a Nejedlý intrikují a snaží se Forejta vystrnadit z funkce. Proč by to ti dva lidé dělali? Šéf protokolu neovlivňuje žádné politické rozhodnutí prezidenta. Organizuje přijetí návštěv a zahraniční cesty prezidenta, to je všechno,“ uvedl prezident.

Odmítl se vyjádřit k tomu, proč má odstupující ceremoniář zapečetěnou kancelář. „Na to se zeptejte kancléře Mynáře,“ řekl.

Zopakoval, že Forejt odchází z osobních a zdravotních důvodů, a že udělá vše proto, aby se splnil jeho sen, být velvyslancem ve Vatikánu. Jak se ale dřív psalo, Forejt může kvůli skandálu přijít o bezpečnostní prověrku, což by mu cestu do Vatikánu značně zkomplikovalo.

Kompromitující video prezident neviděl, zapochyboval i o jeho samotné existenci.

„To video, pokud vůbec existuje, jsem neviděl, a ani nechci. Považuji za špínu lidi, kteří ho natočili, a za ještě větší špínu lidi, kteří ho koupili, včetně serveru Hlídací pes, který by slušný člověk neměl vůbec sledovat,“ uvedl Zeman.

Ocení vztahy s Čínou

Prezident se vrátil i ke svému nedávnému telefonátu s Donaldem Trumpem, příští hlavou Spojených států. „Rozhovor byl přátelský a poměrně dlouhý. Centrální téma, tedy mé pozvání do Bílého domu, prezident opakoval třikrát,“ řekl Zeman.

Ten ve středu navštívil Poslaneckou sněmovnu, kde promluvil k návrhu státního rozpočtu, který Sněmovna ještě ten den schválila. V podobném duchu, jako tento projev, se podle Zemana bude nést i jeho letošní vánoční poselství.

„Zhodnotím uplynulý rok z hlediska ekonomiky, domácí politiky i zahraniční politiky, kde na rozdíl od mávačů tibetskými vlajkami ocením rozvoj našich vztahů s Čínou jakožto největší světovou ekonomikou,“ řekl prezident.

„Nejhorší jsou idioti“

V rozhovoru se vyjádřil i k domácí politice, šťouchl si do ČSSD. „Jsem sympatizant sociální demokracie, ale především mám rád výrazné, charismatické osobnosti. Nejhorší, co vás v životě může potkat, je zamindrákovaný idiot. 25 let v politice čelím zamindrákovaným idiotům,“ vypálil Zeman.

Vlídný byl naopak k hnutí ANO — nedávno zavedenou elektronickou evidenci tržeb, projekt ministra financí Andreje Babiše, hodnotil pozitivně.

„ANO se musí naučit koaliční vyjednávání, což ještě neumí. Bude to potřebovat ve velkých městech, na komunální úrovni, jinak se všichni spiknou proti němu,“ vzkázal babišovcům prezident. Řekl také, že Štědrý večer stráví v Lánech se širší rodinou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám