Hlavní obsah

Forejt asi přijde o prověrku. Bez ní do Vatikánu nepůjde

– Praha
Právo, Jan Martinek

Odcházející šéf hradního protokolu Jindřich Forejt má přes všechny svízele, které v těchto dnech prší na jeho hlavu, stále naději, že by se mohl stát velvyslancem ve Vatikánu. Alespoň v to doufá prezident Miloš Zeman.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Bývalý ředitel protokolu Pražského hradu Jindřich Forejt s prezidentem Milošem Zemanem v roce 2013

Článek

Okolnosti ale zatím nasvědčují tomu, že věc zůstane jen v rovině přání hlavy státu. Forejt může kvůli kompromitujícímu videu dokonce přijít o bezpečnostní prověrku, kterou česká diplomacie po svých ambasadorech požaduje.

„Moje osobní přání je, protože Jindřich Forejt odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila již předchozí vláda,“ řekl na tiskové konferenci Zeman. Ačkoli výsledné rozhodnutí podle něj závisí na ministerstvu zahraničních věcí, podle Zemana je to pořád varianta, která je ve hře. „Já tu možnost stále vidím,“ dodal.

Na Zemanova slova zareagoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který prezidentovi vzkázal, že debaty o obsazování velvyslaneckých míst se mají odehrávat mezi příslušnými státy, a ne veřejně. „Budu vždy trvat na tom, že tohle je věc, která se musí odehrávat mezi zeměmi,“ zdůraznil šéf diplomacie.

Pro to, aby někdo mohl vykonávat funkci velvyslance, prý platí řada podmínek a kritérií. Zaorálek poznamenal, že obecně se zabývá v těchto otázkách tím, zda dotyčný kandidát „svým profilem, chováním a předpoklady“ naplňuje to, aby mohl být v některé zemi velvyslancem.

Chovanec: Mělo by se to vyšetřit

Své podmínky a vlastní požadavky ovšem vždy mívá i druhý stát. „Teprve pokud tohle se sejde, tak je možné na nějakém jménu se shodnout. A pak ho říci veřejně,“ podotkl Zaorálek. Právě Vatikán může mít ke jmenování Forejta výhrady nejen kvůli protokolárnímu přešlapu během loňské Zemanovy návštěvy Vatikánu, ale i kvůli videonahrávce.

Právě choulostivou nahrávku, na které má Forejt údajně užívat drogy, komentoval včera i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Zastáncem těchto estébáckých metod nejsem, na druhou stranu jsou tam pravděpodobně informace, které jsou závažné například pro získání či odebrání prověrky daného člověka, takže předpokládám, že Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zahájí nějaké kroky,“ řekl.

„Je velkou otázkou, jak státní zástupci vyhodnotí informaci z médií, případně jestli přijde nějaké podání. Pokud ta nahrávka byla vytvořena za účelem vydírání pana Forejta, případně lidí z jeho okolí nebo nějaké kriminální činnosti, tak by bezpochyby vyšetřování probíhat mělo,“ dodal Chovanec.

Nahrávkou, na které má Forejt užívat drogy, se bude zabývat i Národní protidrogová centrála, ve středu to řekl její šéf Jakub Fendrych.

Forejt byl téma i pro středeční jednání sněmovní komise pro NBÚ, jehož se zúčastnil i šéf Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil. Podle poslance Martina Lanka (Úsvit) poslanci řešili především to, zda by měl mít Forejt bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Lank naznačil, že Forejtovi hrozí její odebrání.

Prověrku podle poslance bývalý šéf protokolu získal před několika měsíci a bude platná ještě několik let. Stupeň tajné je třetí nejvyšší stupeň ze čtyř.

„Všichni velvyslanci mají mít prověrku na stupeň tajné. Pokud by o ni Forejt přišel, tak by to asi představovalo komplikaci. Je otázka, jestli za této situace má být prověrka odebrána, nebo ponechána. Osobně si dovedu obtížně představit, že člověk, na kterého existují takovéto materiály, by tu prověrku měl mít,“ podotkl Lank.

Že se NBÚ bude nahrávkou zabývat, nepřímo naznačil jeho mluvčí Radek Holý. „NBÚ v rámci každého bezpečnostního řízení bez ohledu na stupeň osvědčení věnuje pozornost všem informacím a skutečnostem, které by mohly mít vliv na to, zda prověřovaná osoba splňuje podmínky stanovené zákonem pro jeho vydání,“ řekl Právu.

Klaus odsoudil nedůstojnou štvanici

Forejta se kromě Zemana zastal i bývalý prezident Václav Klaus. Ten odsoudil jeho „lidskou i profesní dehonestaci“.

Klaus označil „štvanici na Forejta“ za nedůstojnou. „Jindřich Forejt byl jedním z mých nejbližších spolupracovníků, a i proto mě zacházení s ním lidsky velmi zasáhlo. To, co se s ním dnes děje, je zcela nezasloužené,“ uvedl v prohlášení, které zveřejnil na svých stránkách.

Exprezident vyzdvihl Forejtovy znalosti protokolu a připomněl, že podle něj není momentálně nikdo, kdo by jej mohl nahradit.

„Osobní diskreditace a špiclování v soukromí jsou věci, se kterými se nesmíme smiřovat jako s metodami řešení sporů v politické a, jak je teď vidět, i v úřednické sféře,“ odsoudil Klaus okolnosti odchodu úředníka, kterého podle něj prezidentské kanceláři záviděli i v zahraničí.

Forejt ve funkci skončí ke konci roku, spekuluje se, že ho nahradí jeden z jeho předchůdců Miroslav Sklenář.

Reklama

Související témata:

Související články

Forejt skončil dohodou, potvrdil Hrad

Ředitel odboru protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt skončí na Pražském hradě. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka požádal v úterý...

Výběr článků

Načítám