Hlavní obsah

Bradáčová chce po Sněmovně, aby zprostila mlčenlivosti vyšetřovací komisi

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová chce požádat Sněmovnu, aby zprostila mlčenlivosti členy vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Jde o to, že se sněmovní vyšetřovací komise před časem obrátila na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli podezření na únik informací. Jenže o podrobnostech teď členové komise nemohou mluvit. Jsou totiž vázáni mlčenlivostí, které je může zbavit jenom Sněmovna.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

„GIBS se na základě oznámení komise obrátila na členy komise, aby k tomu oznámení podali vysvětlení,“ řekla Bradáčová na tiskové konferenci.

„Pokud učiníte jako běžný občan trestní oznámení, tak pak se vás také policie dotazuje na obsah toho oznámení. V tomto případě je to složitější o tu zvláštní povinnost mlčenlivosti. Pokud nedojde k jejímu prolomení, tak pak se nemohu dotazovat členů komise, ani od nich vyžadovat jakékoli materiály,“ dodala.

Upřesnila, že Sněmovnu bude žádat o zbavení mlčenlivosti členů komise, až po skončení její činnosti, tedy v lednu příštího roku.

Ištvan hájil svůj úřad

Před Bradáčovou před komisi předstoupil i olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Jeho úřad vyšetřoval kauzu „brutálního úniku informací” policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Z usnesení, které se dostalo na veřejnost i do médií, vyplývá, že někdo z okolí Tuhého mohl informovat olomouckého podnikatele, na něhož chystala razii protikorupční policie. Jenže to byla chybná informace. Zpráva ve skutečnosti přišla naopak od olomouckého podnikatele někomu z okolí Tuhého. Dezinformaci pak zveřejnila většina médií.

Ištvan po svém svědectví před komisí médiím přiznal, že se jeho úřad dopustil chyby. Ta však podle něj neovlivnila vyšetřování.

Před komisí se Ištvan hájil proti tvrzení, že usnesení, ze kterého se měly dostat na veřejnost informace o údajném „brutálním úniku informací”, uniklo z jeho úřadu.

Závěry komise zveřejní příští rok

Právě kvůli usnesení se také pohádal s předsedou vyšetřovací komise Pavlem Blažkem. Blažek tvrdil, že chování olomouckých státních zástupců posílilo vládní krizi, která vypukla kolem reorganizace policie.

„Pokud zrovna v této věci nějakým záhadným způsobem unikne usnesení a objeví se na internetu, tak je to chyba,” řekl Blažek. Zatímco Ištvan tvrdil, že od nich usnesní „neprosáklo”. Blažek reagoval tvrzením, že překročili své pravomoce.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci prošetřovalo okolnosti reorganizace policie, tedy sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Vyšetřovali kvůli tomu Tuhého i jeho tehdejšího náměstka Zdeňka Laubeho.

Nyní podle informací z ČTK prošetřování ukončili a předali kolegům z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Vyšetřovací komise ve čtvrtek také vyslechla otce myšlenky reorganizace, někdejšího náměstka policejního preizida Zdeňka Laubeho. [celá zpráva] Tím by měly skončit výslechy svědků a komise by se měla věnovat závěrům svého vyšetřování. Veřejnost by s nimi měla seznámit na konci ledna příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám