Hlavní obsah

Na „čmoudily“ už mohou ukázat lidé z celého Česka

Právo, Denisa Doležalová

Nejen obyvatelé Moravskoslezského kraje mohou upozornit na souseda, který opakovaně znečišťuje ovzduší špatným vytápěním. Ostravská organizace Čisté nebe svou webovou a mobilní aplikaci s názvem Čistý komín nově rozšířila na celé Česko.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Původní aplikace, kterou jsme spustili na podzim roku 2013, byla určena jen pro Moravskoslezský kraj, který má nejznečištěnější ovzduší v celé zemi. Protože jsme měli pozitivní ohlasy od lidí i od obcí, tak jsme se rozhodli aplikaci rozšířit na celou republiku. Podpořilo nás i ministerstvo životního prostředí,“ uvedla ředitelka Čistého nebe Anna Plošková.

Aplikace umožňuje lidem přidávat fotografie čmoudících komínů, které otravují vzduch v jejich obci, na mapu republiky. Má sloužit pro majitele lokálních topenišť jako motivace, aby zlepšili svůj způsob vytápění a neznečišťovali vzduch sobě ani svým sousedům. Například v minulé topné sezóně na mapě přibylo zhruba 150 míst. Snímky se z mapy odstraňují vždy na konci topné sezóny.

Lze požádat o vymazání

„Projekt slouží především jako osvěta. Samozřejmě pokud má někdo pocit, že se na mapě čmoudilů objevil neoprávněně, protože je fotka z doby, kdy právě zatápěl, tak stačí, když se nám ozve a my ho vymažeme. Ovšem pokud se na mapě snímek jeho domu s komínem objevuje opakovaně, tak o vymazání nemůže být řeč,“ líčila Plošková.

„Jde o to, aby se sousedé společně domluvili, může a měla by pomoci i samotná obec. Například v Pražmu na Frýdecko-Místecku nabízí radnice svým občanům zvýhodněnou cenu na nákup pelet. Máme tady i kotlíkové dotace na výměnu starého kotle za ekologický. Represe je až ten poslední krok,“ podotkl Marek Bruštík, který je vedoucím oddělení ochrany ovzduší Moravskoslezského kraje. Dodal, že tato mapa poslouží i obcím, aby věděly, kde jsou problematická lokální topeniště.

Kontroly podle novely

Podle Bruštíka se v letech 2012 až 2015 podařilo v Moravskoslezském kraji z dotací vyměnit na čtyři tisíce kotlů.

„To znamená, že se ročně dostane do ovzduší zhruba o 400 tun prachu méně. Další výzva na kotlíkové dotace bude pro kraje příští rok na jaře. Navíc začne od ledna platit novela zákona o ochraně ovzduší, která umožní kontrolovat domácí topeniště,“ připomněl ještě Bruštík.

Více informací o projektu Čistý komín naleznou lidé na webu: www.cisty-komin.cz. Najdou tam i desatero, jak lépe topit, nebo co dělat, kdy je soused opakovaně obtěžuje kouřem. Jsou tam i informace o tom, jaké jsou důsledky zamořeného vzduchu na zdraví lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám