Hlavní obsah

Za ničení turistických značek pokuta až pět tisíc, navrhují poslanci

– Praha
Novinky, bja, zpe

Česko má jeden z nejpropracovanějších systémů turistických značek na světě, a proto ho je potřeba podle lidoveckých zákonodárců chránit. V čele s šéfem poslaneckého klubu Jířm Miholou (KDU-ČSL) tedy připravili návrh zákona, který například stanoví, že za ničení značek by hrozila pokuta až pět tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Turistické značky používáme skoro všichni. Jak rodiny s malými dětmi, tak starší lidé. Tento propracovaný systém je třeba chránit před poškozováním, dublováním nebo před lidovou tvořivostí. Je potřeba ho chránit zákonem,“ řekl Mihola na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně.

Pod návrhem je kromě něj podepsaný také vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr zemědělství Marian Jurečka i šéf kultury Daniel Herman.

Předloha počítá s tím, že ten, kdo úmyslně zničí, poškodí, znečistí či neoprávněně zamění turistickou značku, může zaplatit pokutu až do pěti tisíc korun. Postih přitom podle návrhu zákona hrozí i tomu, kdo by bez pověření Klubu českých turistů značil turistické trasy nebo použil symboly vyhrazení ke značení turistických tras.

Lepší ochrana přírody

Předkladatelé počítají s tím, že další náklady nebudou žádné, protože turistické trasy budou dále značeny z peněz ministerstva pro místní rozvoj a z příspěvků od jednotlivých krajů. Mohlo by to naopak pomoci posílit turistický ruch.

Lepší značení tras by také podle předkladatelů zákona pomohlo ochránit přírodu, protože organizování turistů by zamezilo jejich pohybu mimo vyznačené trasy.

O podpoře návrhu lidovci zatím vyjednávají, Mihola si však myslí, že Sněmovnou projde bez problémů.

Anketa

Souhlasíte s návrhem, aby bylo poškozování turistických značek trestáno pokutami?
Ano
95,5 %
Ne
4,5 %
Celkem hlasovalo 443 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám