Hlavní obsah

Stížnost Metrostavu kvůli kauze spojené s Rathem Ústavní soud odmítl

• Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost stavební společnosti Metrostav, která napadla postup policie a státního zastupitelství v případu údajně zmanipulovaných výběrových řízení. Kauza je spojena s někdejším středočeským hejtmanem Davidem Rathem i dalšími společnostmi. Listopadový verdikt ÚS zveřejnil v úterý.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu (ilustrační snímek)

Článek

Metrostav poukazoval na mnoho údajných pochybení, například opožděnost zahájení trestního stíhání, selektivní výběr důkazů, podjatost vyšetřovatelů a nezákonné využití odposlechů. Ústavní soudci se ale většinou z nich detailně nezabývali, stížnost považovali za předčasnou.

„Tyto námitky stěžovatelka (firma Metrostav) bude moci relevantně uplatnit v hlavním líčení či u předběžného projednání obžaloby a příslušný soud se jimi bude muset zabývat, posoudit je a vyvodit z nich příslušné procesní i hmotněprávní důsledky,” stojí v usnesení.

Podezření z manipulace zakázek

Skupina lidí a firem je podle staršího vyjádření státního zastupitelství podezřelá z toho, že se v osmi případech podílela na manipulování zakázek Středočeského kraje, kolínské, kladenské a mladoboleslavské nemocnice a Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Podle dřívějších informací médií se případ týká rekonstrukcí či výstavby nemocničních pavilónů a dodávky sanitních vozů, v tendrech celkově šlo o více než 700 miliónů korun.

Protikorupční policie obvinila lidi i firmy v říjnu 2013 a vyšetřování ukončila loni v srpnu. Obžaloba podaná v červenci se týká podplácení, pletich a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů unie. Kauzu by měl řešit středočeský krajský soud.

Rath spolu s dalšími lidmi čelí obžalobě už v jedné podobné kauze spojené s tendry. Vrchní soud v Praze nedávno zrušil rozsudek, podle kterého si Rath měl za přijímání úplatků odpykat 8,5 roku ve vězení. Případ bude znovu řešit Krajský soud v Praze. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám