Hlavní obsah

Do ulic vyrazili Mikulášové, čerti i andělé, děti dostávají nadílku

Novinky, ale

Do ulic českých měst a obcí v pondělí po roce opět vyrazil Mikuláš v doprovodu čertů a andělů. V předvečer svátku svatého Mikuláše budou hodným dětem rozdávat dárky a pamlsky, zatímco zlobivým uhlí a brambory. Nenapravitelným hříšníkům tradičně hrozí, že skončí v pytli některého z pekelníků.

Mikuláš na leděVideo: Novinky

 
Článek

Svátek, který má kořeny už ve středověku, slaví Pražané třeba pod vánočním stromem na Staroměstském náměstí či při plavbě na loďkách po Čertovce. Na Staroměstské radnici děti sestoupí do pekla, kde si na ně posvítí svatá Lucie i samotný Lucifer.

„Temné peklo záhy vystřídá cesta do nebe a setkání se svatým Mikulášem, který zajistí, že nikdo neodejde s prázdnou," slibují organizátoři akce.

Mikuláš se svou družinou zavítá také do trojské zoologické zahrady. Ta pro jistotu dává návštěvníkům na svých internetových stránkách i cennou radu: "Pro ty, co mají černé svědomí, připomínáme, že na každého čerta platí recitace básniček či zpěv písniček."

Na Ovocném trhu v centru hlavního města děti oslavily svátek na ledě. „Spojili jsme otevření veřejného kluziště s dnešní akcí a pro děti jsme připravili celé zábavné odpoledne. Kromě bruslařů, od kterých se zde děti mohly něco přiučit, jim tým animátorů připravil diskotéku, hry a samozřejmě v neposlední řadě přijde Mikuláš, čerti a andělé,“ popsal Novinkám místostarosta první městské části Richard Bureš.

V Havlíčkově Brodě připravili peklo

Mikulášové, čerti a andělé se slétnou i do Havlíčkova Brodu. Kdo v sobě při této příležitosti najde dostatek odvahy, bude moci nahlédnout do pekla v podzemí města. Speciální program organizuje také skanzen Valašská dědina v Rožnově pod Radhoštěm. Areálem budou procházet dvě mikulášské skupiny: novodobá a historická, která bývala početnější. Kromě Mikuláše a čertů v ní chodívaly další postavy jako smrtka, žid nebo kobyla s vojákem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám