Hlavní obsah

Nejvyšší soud zrušil verdikt, podle kterého se vrátil obraz Madona z Veveří církvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší soud zrušil rozsudek, díky němuž se církvi vrátil gotický obraz Madona z Veveří. Případ se vrací k projednání pražskému městskému soudu. Národní galerie již obraz církvi vydala. Uvedla to v pondělí Česká televize s odvoláním na mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alenu Novotnou.

Foto: www.obecveverskabityska.cz, Novinky

Gotický obraz Madona z Veveří

Článek

Obraz, který v rámci církevních restitucí získala farnost ve Veverské Bítýšce, se z Národní galerie do Brna stěhoval letos v březnu. Převoz byl několikrát odložen a farnost kvůli tomu dokonce zvažovala povolání exekutora.

O vrácení obrazu ze 14. století rozhodl soud loni v prosinci. Galerie tehdy sice podala dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemělo odkladný účinek.

Městský soud v Praze v minulosti konstatoval, že stát jednoznačně deklaroval svůj vlastnický nárok na obraz až přípisem v roce 1958. Proto podle jeho verdiktu dílo spadá pod zákon o církevních restitucích. Podle výkladu NG se ovšem obraz ocitl ve vlastnictví státu dříve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám