Hlavní obsah

Pražská kavárna ignoruje EET i přes hrozbu sankce

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Elektronickou evidenci tržeb (EET) začalo používat od čtvrtečního dne přes 36 tisíc podnikatelů. Někteří na protest proti EET zavřeli restauraci na pár hodin, jiní se rozhodli svůj podnik zcela zavřít. V kavárně Paralelní Polis v pražských Holešovicích se ale rozhodli nařízení úplně ignorovat. V kavárně se neplatí běžnou měnou, nýbrž bitcoiny.

Bitcoinová kavárna členů Ztohoven ignoruje EET i přes hrozbu sankceVideo: Novinky

 
Článek

„Paralelní Polis neakceptuje a nikdy nepřistoupí na pravidla EET,“ hlásí obrovská písmena na oficiálním vyjádření projektu s tím, že systém EET pokládá za reálný nástroj centralizované kontroly občanů ze strany státu.

Centrálně ukládané informace o každém uskutečněném obchodu mohou být v budoucnu plošně zneužívány a souhrnná data o zákaznických preferencích představují drastický zásah do soukromí všech občanů, tvrdí provozovatelé, kteří patří k umělecké skupině Ztohoven.

Hrozí jim sankce

Za porušení zákona o evidenci tržeb musí podnikatelé počítat se sankcemi. Pokud závažným způsobem úmyslně ztíží nebo zmaří evidenci tržeb, dopustí se přestupku, za který mohou být potrestáni pokutou až 500 000 korun nebo dokonce pozastavením výkonu činnosti.

„S nějakými důsledky počítáme, nicméně kdyby se Paralelní Polis této agresi státu nevzepřela, tak by popřela celou myšlenku našeho projektu,“ řekl Novinkám koordinátor projektu Paralelní Polis Martin Šíp.

Cílem projektu je podle něj upozorňovat na tendence státu k autoritářství. Hlavní náplní je vzdělávání v oblasti technologií, které umožňují decentralizaci. Tyto technologie podle Šípa činí lidi svobodnějšími a nezávislejšími na státu, který si chce brát zpět už jednou nabyté svobody v oblasti ekonomie, komunikace a soukromí.

Jiná měna, stejná pravidla

V kavárně se navíc neplatí běžnými penězi, nýbrž tzv. bitcoiny.

„EET se na bitcoin vztahuje. V podstatě nejde o konkrétní platbu hotovostí, ale i jinými prostředky a bitcoin je zahrnut pod pojmem virtuální měna,“ vysvětlil Šíp s tím, že hlavní jedinečností bitcoinu je jeho plná decentralizace. Je navržen tak, aby měnu nedokázal nikdo, ani vláda ovlivňovat, padělat nebo způsobovat inflaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám