Hlavní obsah

Na horách připadne dalších až 25 centimetrů sněhu, kvůli větru hrozí závěje

Novinky, jas

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek upřesnil varování před silným větrem a sněžením. Varování platí až do pátečního odpoledne, přičemž v horských oblastech by mohlo připadnout až 25 centimetrů nového sněhu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Turisté v horách by měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Článek

„Do pátečního poledne předpokládáme dalších 5 až 15, na návětří až 25 centimetrů nového sněhu. V Krušných horách, na Šumavě a na Českomoravské vrchovině bude sněžení slabší, očekáváme do 10 centimetrů nového sněhu,” upřesnili meteorologové.

Do čtvrtečního rána napadlo na horách na severu a severovýchodě ČR mezi 5 a 20 centimetry. Na Lysé hoře to bylo 24 centimetrů.

Ve čtvrtek večer bude zesilovat i vítr. V nížinách bude jeho rychlost v nárazech do 72 kilometrů v hodině, na horách to bude až 108 kilometrů. Nejvíce foukat by mělo v pátek ráno a dopoledne, poté se vítr postupně utiší.

„Při sněžení a větru se na horách na severu a zejména na severovýchodě území budou tvořit sněhové jazyky nebo závěje,” upozornili meteorologové.

Varování před větrem platí pro celou republiku s výjimkou Plzeňského kraje, se sněžením je třeba počítat v příhraničních okresech na severu republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám