Hlavní obsah

Senát se distancoval od pročínského prohlášení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát se ve středu distancoval od prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které adresovali Číně po návštěvě dalajlamy v ČR. Prohlášení o respektu k Číně a o Tibetu jako její součásti iniciovalo ministerstvo zahraničí v reakci na to, že se někteří čeští politici v Praze sešli s dalajlamou. Podepsal je prezident Miloš Zeman a připojili se k němu premiér Bohuslav Sobotka a předsedové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček.

Foto: Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Horní komora usnesení schválila hlasy 38 z 69 přítomných senátorů. Proti byli zástupci ČSSD, ANO, KSČM či Strany práv občanů. Stanovisko naopak podpořili kromě občanských demokratů senátoři z vládní KDU-ČSL či z klubu Starostů a nezávislých.

"Naším cílem určitě nebylo jakékoli podbízení se Číně. Nic jiného, než v minulosti bylo řečeno, jsme tam neřekli, žádná jména jsme nepoužívali a konkrétně jsme nikoho nenapadali," prohlásil v diskusi Štěch.

Štěch: Dnes bych volil jinou formu

"Formu bych asi dneska také volil jinou, na obsahu nevidím v zásadě nic špatného, protože odpovídá předchozím prohlášením a smlouvám, které byly přijaty," dodal. Podle něj mohlo situaci řešit prohlášení ministerstva zahraničí.

Na popud ODS horní komora schválila ještě další usnesení, podle něhož mají všichni představitelé Senátu při mezinárodních jednáních aktivně vystupovat na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu.

Vládu pak horní komora vyzvala k tomu, aby v zájmu spolehlivosti a srozumitelnosti Česka na mezinárodní scéně usilovala o koordinaci postojů a co nejširší politickou shodu a spolupráci s prezidentem a parlamentem. Toto usnesení podpořili i zástupci ČSSD a ANO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám