Hlavní obsah

Babiš: Premiér lhal, že zákon o střetu zájmů nepostihne současné ministry

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zákon o střetu zájmů, který v úterý prošel Parlamentem, je podle ministra financí Andreje Babiše z dílny Sobotka-Kalousek. Novinkám Babiš řekl, že poslanci zneužívají Sněmovnu k politickému boji proti jeho osobě a že premiér lhal, když tvrdil, že se novela nedotkne současných ministrů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Babiš zopakoval, že zákon o střetu zájmů je namířený proti jediné osobě. „Tento zákon z dílny Sobotka-Kalousek mě má dostat z politiky, aby si tady tradiční strany dělaly opět svoje kšefty a já jim v tom nebránil. O návrzích poslanci koaliční ČSSD lhali a lhal i premiér, když říkali, že to bude platit až pro příští ministry,“ uvedl ministr financí.

Pasáž o tom, že ministři, senátoři, poslanci a další veřejní funkcionáři nebudou moci vlastnit média, opravdu platí až pro budoucí členy vlády.

Šéfa státní kasy se však už brzy dotkne to, že firmy, které alespoň z 25 procent vlastní člen vlády, nedosáhnou na nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. Tato pasáž zákona začne platit už od 15. dne poté, co zákon vyjde ve sbírce.

Novelu v úterý napodruhé schválila Sněmovna. Teď už ji musí jen podepsat prezident Miloš Zeman.

Babiš je vlastníkem holdingu Agrofert, který je jednou z největších firem v postkomunistické Evropě a který sdružuje více než 250 firem z odvětví chemie, zemědělství, potravinářství, lesnictví, dřevařství, pozemních technologií, techniky, dopravy, obnovitelných zdrojů (biopaliva) a médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám