Hlavní obsah

V Bohumíně posílali dopisy Ježíškovi. A získali rekordní zápis

Právo, Denisa Doležalová
Bohumín

Obyvatelé Bohumína na Karvinsku mají soutěživého ducha. Už 10 let bojují o nové české rekordy. Dosud jich získali 11. Ten dvanáctý český rekord si na své konto město připsalo v sobotu za to, že lidé poslali Ježíšovi rekordní počet dopisů za jediný den.

Foto: Karel Balcar

Dopisy pro Ježíška do schránky házeli mladí i senioři.

Článek

„Do speciální poštovní schránky na vánočních trzích hodili dnes lidé neuvěřitelných 1240 dopisů pro Ježíška. Svá přání obyvatelé Bohumína házeli do schránky dnes od 8 do 15 hodin. Po tu dobu se totiž na náměstí vánoční jarmark konal,“ řekl Právu Karel Balcar, ředitel bohumínského kulturního domu K3, který akci pořádal.

„Potvrzuji, že Bohumín získal ustavující rekord do České knihy rekordů s názvem Nejvíce dopisů Ježíškovi vhozených do schránky za jediný den. Certifikát město dostane do 14 dnů,“ uvedla komisařka pelhřimovské agentury Dobrý den Klára Klimecká. Sčítání dopisů jí trvalo hodinu.

Lidé si přáli dinosaury, lásku i pravidelný sex

Dopisy posílaly Ježíškovi všechny věkové kategorie. Nejmladšímu účastníkovi bylo pět měsíců, tomu nejstaršímu 87 let.

„Přání se výrazně lišila. Zatímco ti nejmenší si přáli mluvící princezny, autíčka z lega, dinosaury či živé poníky, náctiletí zase pošilhávali po lásce či dobrých výsledcích ve škole, ale i po počítačích, tabletech, mobilech a sluchátkách, tak ti starší zase preferovali zdraví a spokojenost. Nejkurióznější přání ale měli lidé od 30 do 40 let, kteří si u Ježíška objednávali pravidelný sex, partnerku, která málo mluví, nebo bohatého ženicha s milióny na účtu,“ líčil Balcar.

Dodal, že u mužů se pak stejné přání objevovalo nehledě na věk. „Byla to pistole.“

Za 10 let 12 rekordů

Svůj první rekord získal Bohumín v roce 2006, kdy zhruba dva tisíce Bohumíňáků ukotrmelcovalo během 11 hodin neuvěřitelných 100 kilometrů a 47 metrů. Druhý rekord se podařilo městu získat v roce 2008, kdy se na náměstí T. G. Masaryka sešlo 692 lidí s knihou v ruce. Třetí rekord Bohumíňáci vybojovali v roce 2009 díky neuvěřitelným 1444 plyšákům na náměstí.

Dalším rekordem bylo 309 lidí se solí na náměstí. „Pátý a šestý rekord si Bohumín připsal v roce 2011. A to v červenci za náměstí Sv. Floriána, které se stalo svou rozlohou 56 metrů čtverečních nejmenším náměstím v České republice. Šestý rekord získal v říjnu za 326 lidí s novinami na náměstí,“ připomněl Balcar.

Sedmým rekordem bylo 254 lidí se vstupenkami z kulturní akce na náměstí v roce 2012. Osmým pak loňské letní pivní slavnosti, kde se čepovalo rekordních 92 druhů piv. „Bohumín tak překonal plzeňský rekord z roku 2009 s 83 čepovanými pivy na jednom místě,“ usmál se ředitel K3.

Devátý zápis v České knize rekordů získal Bohumín v červenci 2014 při otevírání unikátní lanové atrakce pro děti – Mauglího stezky ve zdejším Hobbyparku. Komisaři z pelhřimovské Agentury Dobrý den napočítali 320 lidí s maskou zvířete na jednom místě.

Desátý rekord si Bohumín připsal v září 2014 za svou sportovní halu, která bude zapsána v České knize rekordů díky svým extrémním rozměrům jako největší sportovní plocha se čtyřmi hřišti pod jednou střechou. Jedenáctý rekord z loňska spočíval v největším poštu lidí pojídajících hroznové víno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám