Hlavní obsah

Budou učit děti, co všechno je znásilnění

Právo, Stáňa Seďová

Každý rok je u nás znásilněno dvanáct tisíc žen. Ale ne neznámými útočníky v potemnělém parku. Takových případů je sotva 10 procent. V devadesáti procentech oběť útočníka zná. Polovinu znásilnění má na svědomí přímo jejich partner. Sex bez souhlasu je totiž také znásilnění. To bude i děti ve školách učit nová kampaň – Když to nechce, tak to nechce.

Ilustrační foto

Článek

„V minulém roce průzkum Amnesty International ukázal, že 63 procent populace se domnívá, že oběť znásilnění je alespoň částečně odpovědná za své znásilnění. To mě tedy nadzvedlo,“ řekla iniciátorka kampaně Johanna Nejedlová.

„Začali jsme o tom debatovat na sociálních sítích a výsledkem je projekt, který je ojedinělý v tom, že cílí na muže a kluky mezi třinácti a třiceti lety. Vyvrací nejrozšířenější mýty o znásilnění a ukazuje situaci, kterou si prožila téměř každá žena. Jde o znásilnění. Vědoma si toho však není ani ona, ani ten kluk,“ vysvětlila.

Bez souhlasu

Součástí projektu organizace Konsent je video, webové stránky s informacemi a prostorem k online debatám a workshopy, které budou ve školách v rámci sexuální výchovy.

„Ve videospotu, který bude hrát asi čtyřicet kin včetně celorepublikového multiplexu, se diváci dozvědí, že znásilnění je i to, když si vynutí sex na své partnerce bez jejího souhlasu,“ popsala hlavní myšlenku Nejedlová.

Dozvědí se, že znásilnění je, i když si vynutí sex na své partnerce bez jejího souhlasu
Johanna Nejedlová, iniciátorka kampaně

Při tvorbě úvodního videa režisérka zjistila, že téměř každá žena vlastně v takové situaci, kterou měla natočit, byla.

„Když jsem připravovala spot, sedly jsme si a každá z žen z okruhu realizátorek přišla s tím, že se jí to stalo, jak a kdy. Jeden z případů jsme vybraly a ten jsem natočila. Nejde o tragické případy s fatálními následky. Ženy po těchto situacích jdou normálně dál. Není to zdrcující. Nic takového, jak se znásilnění běžně mediálně prezentuje, jsme točit nechtěli,“ řekla režisérka spotu Bára Mojžíšová.

Muži ani netuší, že udělali něco špatně

„Ani z těch kluků nechceme dělat démony. Často vůbec netuší, že udělali něco špatně. Chtěli se například sexem usmířit. Ne, jim neznělo důrazně, hned potom jejich holka odešla. Nic neřekla. Nevnímají to tak, že ji znásilnili,“ popsala situaci, která je zachycena ve videu, Mojžíšová.

„Chceme holkám říci – tvůj kluk by s tebou neměl mít sex, když nechceš. Nemá na to právo. A klukům a mužům ukázat, že takový sex bez svolení je opravdu znásilnění. Byť nemá průběh, jaký si běžně představujeme. Tedy plný násilí, boje a krutých následků,“ dodala.

V rámci kampaně mají autorky naplánovanou cestu po základních a středních školách.

„Zaměříme se na druhé stupně základních a nižší ročníky středních škol. Debaty chceme vést v rámci sexuální výchovy, která je nyní pojímána spíše biologicky, technicky. Ale je třeba dětem ukázat i sociální sexuální výchovu. Vysvětlit jim, jak by se k sobě měli v rámci mileneckého svazku chovat. Nechceme nikoho děsit nebo démonizovat. Především kluci potřebují vysvětlit, co nemohou dělat. Co je také znásilnění,“ vysvětlila iniciátorka projektu.

Sexuální násilí je podle ní v Čechách stále opomíjeno. Zvláště pokud jde o rovinu trestněprávní. Počty případů znásilnění zjištěných policií se pohybují ročně mezi 480 a 675.

Nahlášeno nejvíc pět procent znásilnění

Z toho vyplývá, že pouze pět procent obětí z celkového počtu 12 000 odhadovaných znásilněných dle aktuálního průzkumu organizace Persefona se obrátí na policii.

Justiční statistiky ukazují, že ročně bývá pro trestný čin znásilnění v ČR stíháno zhruba 330 až 400 osob. Z materiálů ministerstva vnitra z minulého roku také plyne, že počet odsouzených se pohybuje okolo 200 ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám