Hlavní obsah

Dalík prodal byt na Hradčanech za 60 miliónů. Vydělal dvojnásobek

Právo, Jakub Troníček

Odsouzený lobbista Marek Dalík, který si v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur pro českou armádu v současné době odpykává čtyřletý trest, podle zjištění Práva prodal svou část luxusní vily na pražských Hradčanech.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Marek Dalík u pražského vrchního soudu

Článek

Za lukrativní nemovitost v blízkosti Pražského hradu v ulici Na baště sv. Jiří inkasoval 60 miliónů korun, tedy více než dvakrát více, než sám před pěti lety za dvoupatrový byt s terasou zaplatil. Vyplývá to z dokumentů vedených v katastru nemovitostí. Kupujícím je brněnský podnikatel v oblasti realit.

Dalík tak pokračuje v systematickém rozprodeji svého majetku, Právo už informovalo o tom, že těsně před odsuzujícím verdiktem se koncem května zbavil padesátiprocentního podílu v tenisovém areálu VIS Teniscentrum ve Vestci u Prahy v hodnotě pěti miliónů korun. [celá zpráva]

Většinu svých dalších podnikatelských aktivit přitom někdejší vlivný poradce expremiéra Mirka Topolánka (ODS) utlumil již v roce 2012, kdy policie zahájila kvůli podezření z obří korupce kolem pandurů jeho trestní stíhání. Proč se rozhodl dvoupatrový byt se sedmi pokoji a třemi koupelnami o rozloze téměř 300 metrů čtverečních prodat, není jasné.

Myslím, že se ke mně naše země nezachovala dobře, ani lidé v této zemi. Nelíbí se mi česká mentalita.
Marek Dalík

Čeká ve Znojmě

„Vůbec se k tomu nebudu vyjadřovat,“ konstatoval Dalíkův advokát Radek Šmerda.

Už dříve někdejší vlivný zákulisní hráč naznačil, že po svém propuštění z vězení hodlá ČR navždy opustit. „Odstěhuju se z České republiky. Mám tu nějakou firmu, kterou budu mít dál, která mi vydělává peníze, ale žít tu nebudu. Myslím, že se ke mně naše země nezachovala dobře, ani lidé v této zemi. Nelíbí se mi česká mentalita,“ uvedl Dalík v srpnu pro server Neovlivní.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Luxusní byt v této vile Marek Dalík prodal

Na rozdíl od vily na Hradčanech, ve které Dalík až do nástupu do vězení bydlel, si lobbista další nemovitosti zatím nechává. Od roku 2013 tak stále vlastní byt v Brně a ve stejném městě je na něj psán i řadový dům, ve kterém podle dřívějších zpráv médií bydlí jeho rodiče. Dalíkovi patří také chalupa v Bělé pod Pradědem.

Už dříve prodal apartmán ve Špindlerově Mlýně a také luxusní byt nedaleko svého dosavadního bydliště na pražských Hradčanech, v němž byl sousedem právě Topolánka. Dalík tento byt v ulici Na Valech prodal už v roce 2010 za více než 14 miliónů korun. Spolu se zmíněnými nemovitostmi se Dalík během stíhání zbavil v roce 2012 podílu ve firmě Ráj 7, kterou po vynuceném odchodu z nejvyšších pater tuzemské politiky založil s obchodníkem s jachtami Radkem Mašínem.

Svou hlavní firmu, PR agenturu New Deal Communications, která ho v devadesátých letech přivedla k tehdy ne příliš známému Topolánkovi, prodal v roce 2014.

Nyní čeká ve věznici na výsledek dovolání

V současnosti Dalík čeká ve věznici ve Znojmě na výsledek dovolání, které podal k Nejvyššímu soudu. Ten by měl zároveň rozhodnout také o dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který pro někdejší pravou ruku Topolánka žádá naopak ještě přísnější trest.

Příjezd Marka Dalíka do Vazební věznice Praha-Ruzyně. Archivní videoVideo: Novinky

Dalíka uznal soud vinným z toho, že si v roce 2007 řekl zástupcům rakouské zbrojovky Steyr o půl miliardy korun, což mělo podle něj zajistit bezproblémové pokračování lukrativního tendru na dodávky obrněných transportérů české armádě. Podle soudu tím spáchal podvod, protože průběh zakázky reálně ani ovlivnit nemohl.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský městský soud začal projednávat žalobu na bývalého lobbistu Marka Dalíka, který je obžalován z korupce při nákupu vojenských vozidel Pandur pro českou armádu.

Prvoinstanční pražský městský soud původně Dalíkovo jednání označil za korupci s tím, že měl na klíčové schůzce zastupovat někoho z vládního kabinetu. Nadřízený soud ale kvalifikaci změnil tak, jak původně v obžalobě navrhoval státní zástupce.

Reklama

Související články

Dalík odletěl do zahraničí, prý se vrátí

Lobbista Marek Dalík, který by měl nejpozději tento čtvrtek do 16.00 nastoupit do vězení, v úterý odletěl do zahraničí. Do ruzyňské věznice má jít kvůli...

Výběr článků

Načítám