Hlavní obsah

Policie dostane „utajená“ vozidla za desítky miliónů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ministerstvo vnitra chce pořídit policii 92 nových vozidel za 60 miliónů korun. Informaci o veřejné zakázce na jejich nákup předložil ministr Milan Chovanec vládě. Vozidla budou používat celorepublikové policejní útvary.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli jde o „veřejnou“ zakázku, podrobnosti o ní nikde zveřejněny nebudou, protože ji vnitro zadá v režimu vyhrazené, což je nejnižší stupeň utajení. Umožňuje mu to zákon o zadávání veřejných zakázek pro případy, kdy zpřístupnění zadávací dokumentace by mohlo vést k vyzrazení utajovaných informací.

S tímto postupem před měsícem souhlasil i Národní bezpečnostní úřad. Právo se pokusilo dopátrat, o jaká vozidla půjde, avšak neuspělo. „Dle mých informací je tato zakázka v neveřejném režimu. Z tohoto důvodu vám k ní nemohu poskytnout bližší informace,“ sdělila redakci mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Do soutěže budou vyzváni pouze ti dodavatelé, kteří splňují podmínky pro přístup k utajovaným skutečnostem na tento stupeň a zároveň mohou vozidla, o která má policie zájem, nabídnout. Podle materiálu, který poskytl Chovanec vládě, budou tedy dodavatelé specifikováni až v průběhu zadávacího řízení.

„Při nerealizaci této veřejné zakázky by byla ohrožena akceschopnost útvarů Policie ČR s celorepublikovou působností, protože by nemohly vykonávat své zákonné povinnosti,“ tvrdí ve zdůvodnění nákupu vnitro s tím, že jde o jednorázový nákup.

Limuzíny z autosalonu

„Předpokládaný termín plnění je do 15. 12. 2016,“ píše se v dokumentu pro vládu. Ve stejném režimu, kdy veřejnost není informována, pořídilo vnitro i dva luxusní jaguary, jimiž policie vozí zahraniční delegace. Jejich cena začíná na dvou miliónech.

Ty, které se objevily loni v koloně německé kancléřky Angely Merkelové při návštěvě ČR, měly podle neověřených informací stát 11 miliónů korun.

Obchod opepřila informace, že ochranná služba koupila limuzíny od plzeňského majitele autosalonu Petra Dajbycha, který prodal za 3,1 miliónu byt ministru Chovancovi. I tehdy prezidium odmítlo jakkoli zakázku komentovat s odkazem na režim utajení.

Již loni se rozhodlo ministerstvo obnovit vozový park policie. Zakázku na 477 nových osobních vozů za 245 miliónů korun vyhrála Škoda Auto. Stejná firma získala i zakázku na 88 aut pro měření rychlosti na dálnicích. Tyto octavie budou podstatně dražší, vyjdou až na 1,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám