Hlavní obsah

Víkend bude teplý, ale bude hodně pršet

Víkend bude relativně teplý, ale v sobotu s vydatným trvalým deštěm. Deštníky se budou hodit i příští týden. Od pondělí se dočkáme inverzního charakteru počasí a postupného ochlazování, řekla v pátek Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pátek bude ještě velmi teplý, například v Plzni ráno naměřili 10 stupňů Celsia. Převládat by mělo oblačno až zataženo, v Čechách přechodně i polojasno. Ojediněle se objeví přeháňky. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi 9 a 13 stupni. „Během večera začne proudit studený vzduch od západu a v noci z pátku na sobotu začne vydatně pršet,“ uvedla Honsová.

V sobotu budou tedy potřeba deštníky, jelikož bude zataženo s deštěm, který bude později během dne od západu přecházet v přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku se očekává trvalý vydatný déšť. Od sedmé hodiny ranní do sedmé hodiny večerní by mělo spadnout až 40 milimetrů srážek. Ranní teploty budou v rozmezí 7 až 3 stupňů, odpolední mezi 6 až 10 stupni.

V Čechách bude v neděli oblačno, přechodně i polojasno a ráno se objeví mlhy. Na Moravě a ve Slezsku bude doznívat zatažené počasí s občasným deštěm. „Sníh, který na horách napadl, nevydrží tíhu deště a roztaje,” řekla Honsová. Teploty naměříme mezi 5 až 9 stupni Celsia.

Ve vyšších vrstvách atmosféry by měl v pondělí začít proudit teplý vzduch od jihozápadu. Bude nejčastěji zataženo, oblačno, až mlhavo. Na horách se očekává slunečno až polojasno. Během dne se může rozpouštět nízká inverzní oblačnost. Teploty se budou pohybovat okolo 9 stupňů až do středy. Ochlazovat se začne od čtvrtka, kdy maxima budou v intervalu od 5 do 7 stupňů, při slunečné obloze 9 stupňů.

Reklama

Související články

Meteorologové varovali před ledovkou

Od úterního odpoledne hrozí tvorba ledovky na celém území ČR. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává, že mrznoucí srážky budou přicházet od...

Výběr článků

Načítám