Hlavní obsah

Někteří poslanci řadí zpátečku a nepodpoří tresty za hanobení prezidenta

– Praha

Část poslanců ČSSD, kteří podepsali návrh na obnovení trestného činu hanobení prezidenta, se jej rozhodla vzít zpět, uvedl ve středu na Twitteru předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák. Neupřesnil kteří z nich. Předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka označil návrh za extrémní, vrátil by podle něho Česko o 27 let zpět.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Předsednictvo hnutí ANO se ve středu od návrhu distancovalo, i někteří jeho poslanci své podpisy zřejmě stáhnou. K takovému kroku je připraven například poslanec Bronislav Schwarz (ANO).

"Pokud hnutí ANO se od toho distancuje jako celek, samozřejmě odvolám podpis, nemám s tím problém," řekl Schwarz. Předlohu podpořil, protože mu obecně vadí, když někdo uráží prezidenta. Schwarzův kolega z klubu Vlastimil Vozka o usnesení vedení ANO nevěděl a zapochyboval o tom, zda bude přijatelné pro všechny signatáře předlohy z této frakce. Svůj podpis ale po poradě s dalšími podepsanými poslanci z klubu ještě jednou zhodnotí. "Určitě to není o tom, že by se člověk nechal zastrašit nějakým stranickým sekretariátem," uvedl.

Další signatář za ANO Bohuslav Chalupa o stažení podpisu neuvažuje. "Když už jsem to jednou podepsal, tak prostě ne, že bych chtěl vytrvat na nějaké hovadině, ale myslím si, že ta diskuse, která se teď vede, je sice přisprostlá, ale že bude v něčem užitečná," řekl Chalupa. Soudí, že Sněmovna novelu trestního zákoníku neschválí.

Benešová mluví o omezení sprostot

"Obvolávají, ať odvoláme," řekla poslankyně ČSSD Marie Benešová, která má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Za iniciativou stojí. "Je to o omezení sprostot, která přes média na prezidenta házejí," řekla k předloze. Zdůraznila, že není z těch, kdo by si nestáli za svým přesvědčením. "Že nebudu na kandidátce, tak nebudu," dodala.

Telefonát na obdobné téma měl i poslanec ČSSD a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil. "Já co podepíšu, za tím si stojím," uvedl. Předlohu dál podporuje i další sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml. "Nejsem mezi stahujícími," řekl.

Za křivé slovo směrem k Hradu až rok vězení

Obnovení trestného činu veřejného hanobení prezidenta republiky navrhlo 60 poslanců. Za hanobení hlavy státu by podle skupiny zákonodárců vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) mohlo hrozit až roční vězení.

Komunisté k návrhu nepřijali v poslaneckém klubu zavazující usnesení. Jiří Dolejš, jeden z mála, kteří se z řad KSČM k iniciativě nepřidali, řekl, že se obává zneužití institutu, jak se v nedávné historii stalo. "Lze chápat obavy předkladatelů, protože vyjádření silně zhrubla, a to bez ohledu na směr, kterým jdou, zda na Zemana, či od něj," uvedl.

Současná legislativa podle Dolejše nástroje k potrestání takového chování má. Domnívá se taky, že politici mají mít na ochranu osobnosti v tomto směru menší právo než běžní občané. Návrh Dolejš pokládá za prostředek otevření diskuse o problému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám