Hlavní obsah

Extrémní návrhy budou před volbami přibývat, tuší Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémních návrhů na změny zákonů, jako je snaha obnovit trestný čin hanobení prezidenta, bude podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přibývat. Šéf Senátu a Sobotkův stranický kolega Milan Štěch nicméně neočekává, že by se tento návrh do Senátu vůbec dostal, a předpokládá jeho zamítnutí již ve Sněmovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch a premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD)

Článek

„Cílem těchto návrhů většinou je zazářit jako kometa, získat v danou chvíli mediální pozornost a pak se opět ponořit zpět do té hromady návrhů v Poslanecké sněmovně, kde v klidu vyčkají na to, až spadnou pod stůl, až skončí volební období,” řekl ve středu Sobotka.

Schválením novely trestního řádu o hanobení prezidenta by se podle něj ČR vrátila o 27 let zpět.

Podobně odmítavý postoj má i k záměru Jeronýma Tejce (ČSSD) na změnu azylového zákona, která by měla zajistit rychlejší vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl. Poslanec zvažuje také vypuštění nebo úpravu článku Listiny základních práv a svobod, který přiznává právo na azyl cizincům pronásledovaným za uplatňování politických práv a svobod. [celá zpráva]

Štěch: V Senátu by to neprošlo

Štěch obnovení trestnosti hanobení hlavy státu rovněž odmítá, byť mu vadí hanění státních symbolů.

„Ať už je to nahý zadek na armádu našich spojenců, anebo je to zcizení prezidentské standardy a její nahrazení těmi známými trenkami, myslím si, že to je nedůstojné. Jestli se ti lidé cítí nějakými hrdiny, pro mě je to falešné,” uvedl Štěch.

V horní komoře by podle jeho názoru návrh neměl šanci projít. Očekává však, že jej zamítnou již poslanci. „Tady by asi neměl příliš velkou naději na úspěch,” dodal.

Vedení ANO návrh trestající hanobení odmítlo

Od návrhu šesti desítek poslanců KSČM, ČSSD, ANO a Úsvitu se distancovalo i předsednictvo hnutí ANO.

„Je to zákon protiústavní, je to potírání svobody slova a demokracie. My se nemůžeme vracet k zákonům, které jsme tu měli za komunistického režimu,” řekl šéf hnutí Andrej Babiš.

Ve středu ráno proto navrhl usnesení předsednictva. „Až na jednoho člena, který se zdržel, všichni odhlasovali, že se od toho distancujeme,” uvedl. Zákon přitom podpořila nemalá část poslaneckého klubu ANO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám