Hlavní obsah

Úřad, který má hlídat peníze stran, je zatím jen prázdná skořápka

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici hledají hlídače stranických financí. Ačkoli již za necelé dva měsíce má nový úřad začít kontrolovat, jak strany hospodaří, žádný neexistuje. A to přesto, že ho parlament s velkým humbukem zřídil zákonem již v září. Úřad ale nemá předsedu, bez kterého nemůže začít fungovat, nemá ani další čtyři členy. Sídlit má v Brně, ale řeší se kde.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Je tak zřejmé, že pracovat od ledna 2017 úřad naplno nezačne. A nikoho to netrápí. V říjnu poslal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) do připomínkového řízení materiál, ve kterém upozorňoval, že „je vhodné počítat i s možností, že předseda nebude jmenován do konce roku 2016“.

Toho vybere prezident Miloš Zeman ze dvou kandidátů, které mu předloží Sněmovna a Senát. O čtyřech členech rozhodne Senát z návrhů prezidenta NKÚ, Sněmovny a jednotlivých senátorů.

Měli by to být lidé, kteří mají kredit a nejsou zpochybnitelní.
premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Poslanci si s výběrem kandidátů ale dávají na čas. Místo původního termínu pro podání návrhů příští týden si lhůtu prodloužili do konce listopadu.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebude snadné najít osobnosti, které splní všechny podmínky. „Měli by to být lidé, kteří mají kredit a nejsou zpochybnitelní. Neměli by mít úzkou vazbu na žádnou politickou stranu,“ řekl Právu.

„Nemůže si je najmenovat jen vládní koalice, musí se domluvit s opozicí, aby obsazení úřadu bylo stabilnější,“ dodal.

Podle šéfa klubu ČSSD Romana Sklenáka by nominanti měli mít zkušenosti s auditem a kontrolní činností.

Nestraníci, nebo zkušení politici?

Předseda klubu TOP 09 František Laudát se přiklání k právníkům bez vazby na jakoukoli stranu. „Nebudou-li to totálně nestranické osobnosti, tak vždy bude mnoho otázek, jestli tam nedošlo k nějakým zásahům, fandění někomu a podobně,“ řekl Právu.

Opačného názoru je šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Měli by to být lidé, kteří mají zkušenost z politiky, aby měli představu, jak funguje financování stran, co jsou volební výdaje. Zaměstnanci úřadu by pak měli být auditoři a ekonomové,“ tvrdí.

Podle něho je důležitý první výběr, protože se bude vytvářet úřad i jeho psaná a nepsaná pravidla. Jednají proto se svými senátory, kteří budou mít při výběru členů úřadu poslední slovo. „Není možné, aby nebyl nikdo zvolen a úřad zůstal jen na papíře,“ podotkl Stanjura.

Spolyká 19,3 miliónu

Jediné, co asi nebude do ledna problém zajistit, je deset zaměstnanců úřadu.

Ti totiž budou převedeni z jiných státních úřadů, především z Úřadu vlády. A to bez výběrového řízení, které může vypsat až zvolený předseda.

V prvním roce spolyká úřad 19,3 miliónu korun. Dodá je ministerstvo financí z rozpočtové rezervy, neboť státní rozpočet s úřadem ještě nepočítal. Plat předsedy bude 92 500 korun hrubého měsíčně, členů 79 100 korun. Zaměstnanci budou zařazeni ve 12. platové třídě.

Reklama

Výběr článků

Načítám