Hlavní obsah

Za únos dcery vlivného bosse dostal deset let

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Desetiletý trest za únos mladé dívky, po které chtěl spolu se svými kumpány sto miliónů korun, uložil ve čtvrtek Krajský soud ve Zlíně již dříve trestanému Michalu Šnajdrovi. S pětiletým nepodmíněným trestem odešel od soudu jeden z členů organizované skupiny Ladislav Faltýnek. Další dva muže, Daniela Šprňu a Radomíra Vlčka, soud zprostil obžaloby.

Za únos dcery vlivného bosse dostal muž u soudu deset let Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Dívka je dcerou jednoho z nejvlivnějších kroměřížských podnikatelů, který si nyní odpykává trest za stamiliónové daňové úniky při obchodování s pohonnými hmotami.

Podle žalobce Ivana Hrazdiry ženu přepadla nejméně trojice mužů před jejím domem v polovině ledna 2014, kde parkovala vůz. Jeden z nich k ní přistoupil, rukou jí držel ústa, druhou ji objal přes paže a břicho a zatáhl ji do připraveného druhého automobilu. Majitelem vozu byl Šnajdrův otec.

„Muž pak mladou ženu udeřil čtyřikrát pěstí do obličeje, sedl jí na záda, spoutal jí ruce za zády kovovými pouty a přes hlavu dal plátěný pytel,“ uvedl žalobce.

Rezignovaný souhlas

Celou noc vozila skupina mužů vyděšenou ženu po neznámých místech v okolí Kroměříže, stále po ní požadovali již zmiňovaných sto miliónů. Zároveň dívce údajně sebrali kabelku s peněženkou i doklady, firemní notebook, mobilní telefon a sportovní oblečení.

„Rezignovaně odkývala vše, co po ní únosci požadovali. I to, že v daný čas donese ‚sto kostek‘ na Rohlenku u Brna. Sto kostek rozšifrovala jako sto miliónů korun,“ podotkl žalobce. Kromě krevní podlitiny a otoku oka utrpěla žena při únosu i drobné podlitiny na zápěstích a narazila si koleno.

Obžalovaní muži vinu odmítají. Hlavní iniciátor a organizátor Šnajdr tvrdí, že se jedná o komplot policie.

„Nespáchal jsem skutek, který je mi kladen za vinu,“ poznamenal Šnajdr s tím, že se mu mstí jeden známý za to, že měl obžalovaný poměr s jeho manželkou. Bratr známého je policistou, proti kterému v jiném případu Šnajdr vypovídal Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Pachové stopy

Mužům hrozilo až patnáctileté vězení, a to za loupež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. U dvou ze čtveřice obžalovaných, kteří si vyslechli zprošťující verdikt, je rozsudek pravomocný.

Šnajdr se proti rozsudku odvolal. Lhůtu na odvolání si vzal i státní zástupce vůči Faltýnkovi. Podle Hrazdiry se dočkal nepřiměřeně nízkého trestu. „O jejich vině svědčí řetězec nepřímých důkazů, především pak pachové stopy a fakt, že poškozená poznala hlas jednoho z obžalovaných,“ sdělila předsedkyně soudu Iveta Šperlichová.

Podle obžaloby se na únosu podíleli i další lidé. Jejich totožnost se však policii nepodařilo prokázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám