Hlavní obsah

Velvyslanec Schapiro: Američany poselství Trumpa zaujalo

Právo, Novinky, bja, tin
Praha

Američany poselství Donalda Trumpa zaujalo, okomentoval ve středu pro Novinky.cz výsledky voleb v USA velvyslanec Spojených států v ČR Andrew Schapiro. Podle něj není třeba se obávat, že by USA s Trumpem v čele přestaly s Evropou spolupracovat, a věří, že i dobré vztahy mezi USA a Českem potrvají dál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro

Článek

„Byli jsme svědky velice napínavé a neobvyklé kampaně v posledních šesti až osmi měsících. Byli jsme vzhůru celou noc a sledovali jsme výsledky. A američtí voliči promluvili,” reagoval Schapiro na otázku Novinek ohledně výsledků amerických prezidentských voleb.

Poznamenal, že jako pokaždé bude předání moci mírumilovné.

„A mohu vás ujistit, že naše vztahy s Českou republikou jsou asi nejlepší v naší společné historii. Naše vztahy sahají až do doby Tomáše Masaryka, téměř sto let zpátky, a nic se na tom nezmění,” dodal.

Za úspěchem republikánského kandidáta Donalda Trumpa vidí mimo jiné to, že konkurenční demokraté byli u moci po dvě volební období, byť podle Schapira zpravidla až po třech volebních obdobích voliči začnou upřednostňovat jinou politickou stranu.

„Demokraté byli u moci jenom dvě období, ale Američany asi poselství Trumpa zaujalo. Takže to přišli vyjádřit a on se stal novým prezidentem.”

Dodal, že není třeba se bát o osud americké spolupráce s Evropou. Ačkoli po každých volbách došlo k určité drobné změně ve vztazích mezi oběma kontinenty, Schapiro nevěří, že by nyní mělo dojít k nějakým radikálním změnám.

„V posledních padesáti letech nedošlo k takové změně, která by popřela základní principy naší spolupráce. Věříme v silnou a perspektivní Evropu, jsme spojenci a NATO je důležitý bezpečnostní prostředek, který nás všechny chrání. Věřím, že to tak i zůstane,“ uzavřel Schapiro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám