Hlavní obsah

Výsledky voleb v Ústeckém kraji platí, soud zamítl i poslední stížnost

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výsledky voleb do krajského zastupitelstva v Ústeckém kraji jsou platné, volby se opakovat nebudou. Rozhodl o tom Krajský soud v Ústí nad Labem, který v úterý zamítl poslední z volebních stížností. Návrh se týkal odvolání kandidátky hnutí Severočeši.cz. Již minulý týden soud zamítl odvolaným kandidátům pět stížností.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poslední stížnost podal Miloslav Čapík, který také jako dřívější stížnosti napadal vyškrtnutí kandidátky hnutí Severočeši.cz z voleb. Tu dala týden před volbami vyškrtnout místopředsedkyně rozhádaného hnutí Hana Jeníčková.

„Krajský soud shledal stejně jako v předchozích návrzích jednání doktorky Jeníčkové v podobě vyškrtnutí celé kandidátky volební strany Severočeši.cz v souladu se zákonem a stanovami této strany,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Marcela Trejbalová.

Proti rozhodnutí soudu není opravný prostředek. „Obrátíme se na Ústavní soud,“ řekl ČTK již k minulému rozhodnutí soudu jeden z odvolaných kandidátů a poslanec Bronislav Schwarz.

Severočeši se v roce 2013 rozdělili na dva tábory, jeden blízký Jeníčkové a bývalému předsedovi Františku Rybovi a druhý zastoupený Schwarzem a podnikatelem Jiřím Zelenkou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Ústeckém kraji

Severočeši.cz byli při krajských volbách v Ústeckém kraji před čtyřmi lety třetí nejsilnější stranou, získali devět křesel v 55členném zastupitelstvu. Nyní i přes odvolání kandidátky získali 2,13 procenta hlasů. Hlasy voličů byly sice platné, statistici k nim ale nepřihlíželi.

Nové vedení, které zvolila valná hromada hnutí Severočeši.cz, dalo stížnosti od druhého tábora hnutí na senátní volby na Mostecku od Nejvyššího správního soudu (NSS) stáhnout. Stížnostmi na senátní volby, které vyhrála zástupkyně Severočechů.cz Alena Dernerová, se však Nejvyšší správní soud tento týden i tak bude zabývat, protože obdržel další dvě stížnosti.

Na rozhodnutí soudu o krajských volbách čekal i Ústecký kraj, aby mohl svolat ustavující zastupitelstvo. To bude svoláno na 21. listopad.

V Ústeckém kraji by měla vládnout koalice tvořená KSČM, sociálními demokraty a SPD-SPO. Vítězné hnutí ANO by mělo zůstat v opozici. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám