Hlavní obsah

Babiš má tři oblíbence: Hermana, Zaorálka a Valachovou

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důkaz, jak složité jsou vztahy v koalici, předložil včera mimoděk ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš. Ten novinářům řekl, že kromě svých ministrů a šéfa kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) se často baví ještě se dvěma členy vlády. Podle informací Práva jde o šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka a ministryni školství Kateřinu Valachovou (oba ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš má pro Hermana slabost, neboť se ho zastal při kauze Lety a společně s šéfem státní kasy vyrazil položit k památníku květiny. Babiš se nedávno ministra kultury na oplátku zastal v kauze dalajlama.

„Mám nějaké vztahy s ministry. Asi tři se mnou mluví a pan Herman je jedním z nich,“ řekl včera Babiš s tím, že by se za tím nemělo hledat nějaké sbližování ANO s lidovci.

Na dotaz, kteří další dva ministři se s ním baví, nechtěl odpovědět. „Nechci jim přitěžovat, mají pak vždycky problémy ve svých stranách. Pan Herman dostal taky vyčiněno za to, že se mnou jel do Let. Dostal držkovou po tom, když mě podpořil v té pseudokauze,“ dodal Babiš.

„Držková? Spíš výměna názorů“

Podle důvěryhodného zdroje Práva se Babiš přátelsky baví i se Zaorálkem a Valachovou, s ostatními ministry buď z nutnosti, nebo vůbec. Třeba šéfka školství včera jednání s Babišem o kariérním řádu popsala slovy: „Je v pořádku, že ministerstvo financí střeží rozpočet, nicméně já se nedám.“

Podle zdroje Zaorálek i Valachová jsou Babišovi blízcí z lidského hlediska. „Jsou schopni se normálně bavit o běžných věcech, nejen o politice. U ostatních ministrů je to složitější, i když mnohdy mají oni větší problém s Babišem než naopak, jako soc. dem. šéfka resortu práce Michaela Marksová.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a ministryně školství Kateřina Valachová

Nedobré jsou vztahy Babiše s šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem stejně jako s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), posílají si často ostré vzkazy. O otevřené averzi lze mluvit mezi lídrem ANO a ministrem vnitra Milanem Chovancem, ministrem pro legislativu Jiřím Dienstbierem a šéfem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (všichni ČSSD).

S ministrem průmyslu za soc. dem. Janem Mládkem se vztahy zhoršily v poslední době. Byli to ostatně Mládek s Bělobrádkem, kteří si pochvalovali, jak klidné je jednání vlády bez Babiše, lídr ANO to pak Mládkovi oplatil před volbami, když ho nazval politickým parazitem.

Bělobrádek se včera Babišovým slovům „o držkové“ pro Hermana zasmál. „To ví víc než já,“ odvětil na otázku, zda měl Herman kvůli Letům problémy ve straně.

Herman ale přiznal, že k výměně názorů mezi lidovci došlo. „Nenazval bych to kritikou. Hovořili jsme o tom, že by bylo dobré, jelikož se jednalo o otázku vepřína, což je blízké resortu zemědělství, aby kolega Jurečka byl přítomen,“ uvedl včera s tím, že debata ale byla věcná a kultivovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám