Hlavní obsah

Potřebujeme novou krev. Změním vládu i svůj tým, napsal Sobotka spolustraníkům

Právo, Karolina Brožová, rsk, dan
Aktualizováno

Neúspěch ČSSD v krajských a senátních volbách se odrazí ve složení vedení strany i ministrů za ČSSD. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to sdělil spolustraníkům v dopise s pátečním datem, který má Právo k dispozici. ANO ani lidovci změny v kabinetu neplánují.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Článek

„Jako předseda ČSSD cítím v této chvíli odpovědnost faktory neúspěchu nejen pojmenovat, ale také aktivně vystavět pilíře cesty změny, přijít s opatřeními a iniciativami, které nám pomohou u veřejnosti a voličů dosáhnout lepších volebních výsledků a které nám umožní dále realizovat sociálnědemokratickou politiku na co nejširší úrovni,“ napsal členům ČSSD.

„Abychom toto všechno mohli během tohoto a příštího roku zvládnout, potřebujeme novou krev. Proto jsem se rozhodl, že obměním svůj tým. A to jak na úrovni vlády, tak ve strukturách strany. Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat,“ dodal premiér. Koho se změna dotkne, však neřekl. „Konkrétní jména oznámím během následujícího jednoho měsíce,“ uvedl.

Za ČSSD sedí ve vládě sedm ministrů: práce a sociálních věcí Michaela Marksová, zahraničí Lubomír Zaorálek, školství Kateřina Valachová, vnitra Milan Chovanec, průmyslu Jan Mládek, lidských práv Jiří Dienstbier a zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Dlouhodobě se v soc. dem. šušká o nespokojenosti s prací a politikou Dienstbiera. Kriticky se však v ČSSD někteří straníci stavějí i k práci Michaely Marksové, která prý úspěchy v rezortu neumí dostatečně prodat.

Hlavu na špalek nesl nedávno Sobotkovi Mládek kvůli svému neúspěchu ve volbách do Senátu. Premiér však jeho rezignaci nepřijal a řekl, že to pro něj není téma.

Babiš: Každá strana si mění své ministry

Premiér zároveň vyzval ke zvážení personálních změn i předsedy koaličních partnerů ANO a KDU-ČSL.

„O výměně ministrů za ČSSD nic nevím, je to kompetence pana premiéra. Podle koaliční smlouvy má každá strana kompetenci vyměnit si své ministry a předsedové ostatních stran a premiér by to měli respektovat,” sdělil Právu šéf ANO Andrej Babiš.

„Očekávám, že se to týká jen ministrů za ČSSD, protože pan premiér v dopise svým spolustraníkům píše o ministrech ČSSD. Do výměny určitě mluvit nebudu, protože by to bylo v rozporu s koaliční smlouvou,” dodal Babiš.

"Pokud náš ministr nefunguje, tak ho vyměním bez ohledu na to, že pan Sobotka mění ministry. V tom nevidím žádnou souvislost," dodal pro ČTK.

Je to věc ČSSD, tvrdí Bělobrádek

Šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek nevidí důvod, proč by měl kohokoli ve vládě měnit. „Je to zcela v režii soc. demokracie. A já o něčem podobném neuvažuji. Zatím,“ řekl Právu Bělobrádek.

Dodal, že netouží ani po změně resortů. „To by se musela měnit koaliční smlouva. Diskutovat se dá o lecčem. Pro nás je to složení komfortní. Pokud si budou chtít měnit něco jiné strany, tak je to možné. Když bude nejhůře, tak bych vzal ministerstvo financí,“ řekl v nadsázce Bělobrádek.

Anketa

Kterého z ministrů ČSSD by měl podle vás premiér především vyměnit?
Jiřího Dienstbiera
63 %
Milana Chovance
18 %
Michaelu Marksovou
5,3 %
Jana Mládka
3,2 %
Svatopluka Němečka
2,7 %
Kateřinu Valachovou
1,9 %
Lubomíra Zaorálka
5,9 %
Celkem hlasovalo 18811 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám