Hlavní obsah

Fiala s Kalouskem chtějí mimořádné schůze Sněmovny. K zahraniční politice, EET i dálnici D8

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecké kluby ODS, TOP 09 a STAN v čele s Petrem Fialou a Miroslavem Kalouskem podaly žádost na svolání dvou mimořádných schůzí Sněmovny. Na jedné chtějí řešit zahraniční politiku České republiky, na druhé elektronickou evidenci tržeb (EET) a stavbu dálnice D8. Šéfové pravicové opozice to oznámili na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Podali jsme návrh na dvě mimořádné schůze. Jedna je k zahraniční politice, druhá by měla mít dva body – poslanecký návrh Kalouska a Plíška (Martin Plíšek, poslanec za TOP 09 – pozn. red.) na odklad EET a informace ministra dopravy o problémech dálnice D8,“ informoval předseda TOP 09 Kalousek.

Fiala připomněl prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o Číně a řekl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl poslancům vysvětlit, jaké jsou priority zahraniční politiky České republiky.

„Prohlášení je jen špička ledovce. Jsme tu svědky nejasné zahraniční politiky, která ztratila cíl a priority. Chceme, aby předseda vlády řekl, jak to je,“ prohlásil šéf občanských demokratů Fiala.

Podotkl, že samotní ministři nevědí, s kým se mohou nebo nemohou setkat. Narážel tak na schůzku lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

S EET dojde k chaosu, varuje Kalousek

Tématy druhého mimořádného jednání dolní parlamentní komory by měly být EET a stavba dálnice D8. „Od 1. prosince začne evidence platit, ale pro každého jinak a dojde k velkému chaosu. Chceme to zrušit, ale nabízíme férové řešení – odložme to o dva roky,“ vyzval vládní koalici Kalousek.

Co se týče dálnice D8, pravicová opozice chce od ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) slyšet o problémech při dostavbě a také skutečnou výši nákladů. „Máme pocit, že ministerstvo dopravy tyto informace spíše tají,“ řekl šéf topky.

Kalousek rovněž uvedl, že kromě pravicových poslanců s nápadem občanských demokratů a topky souhlasí i další zákonodárci napříč politickým spektrem. Konkrétní jména sdělit nechtěl.

Koalice nemusí schválit program

Kdy přesně se schůze uskuteční, není zatím jasné. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) je však musí svolat do 10 dnů.

Otázkou zůstává, zda poslanci vůbec schválí program jednání. Až doposud většina mimořádných schůzí probíhala tak, že koaliční strany program nepodpořili. Na plénu tak mohli vystoupit pouze poslanci s přednostním právem – šéfové stran, předsedové poslaneckých klubů a ministři.

„Vládní koalice má dost hlasů na to, aby se neschválil program. Ale je to naše nabídka k diskusi. Toto jsou problémy, které by měla Sněmovna diskutovat,“ komentoval Kalousek.

Výběr článků

Načítám