Hlavní obsah

Americké konvoje chtějí Českem projíždět častěji

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda plánuje v příštím roce projíždět Českem častěji než dosud. „Musíme to mít pochopitelně schváleno i českou stranou,“ řekl ve středu generál Ben Hodges, vrchní velitel amerických pozemních sil v Evropě.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Příjezd amerického konvoje do ruzyňských kasáren v březnu 2015

Článek

Vzhledem k dřívějším průjezdům Američanů prý ale nečeká, že by to měl být problém. Podle Hodgese se počítá s tím, že by do průjezdu konvojů byly více než dříve zapojeny i české jednotky.

První cesta by se v březnu měla týkat kolony obrněných vozidel, která z bavorského Vilsecku zamíří do severovýchodního Polska. Za dalších šest měsíců se tato skupina obrněnců bude vracet zpět do Německa, zatímco nová kolona má zamířit stejnou cestou do Polska. Obě skupiny by tak měly znovu křižovat Česko.

Další průjezd amerických obrněnců je naplánován na červen a červenec v souvislosti s cvičeními Severoatlantické aliance v Pobaltí, respektive v Rumunsku a v Bulharsku.

Uprchlíci se po Evropě pohybují rychleji než vojenské konvoje.
Generál Ben Hodges

Hodges, podle něhož pohyb konvojů NATO po Evropě zbytečně zpomaluje byrokratická zátěž, letos v létě navrhl poměrně radikální řešení – „vojenský schengenský prostor“ pro státy NATO. „Vyřízení jednoduchého povolení pro průjezd konvoje trvá týdny,“ postěžoval si Hodges s tím, že v každém státě je potřeba splnit jiné podmínky. „Uprchlíci se po Evropě pohybují rychleji než vojenské konvoje,“ dodal.

Upozornil také na to, že Rusko po svém území přesouvá vojenské kolony podstatně rychleji, což podle něj ztěžuje schopnost NATO odvrátit včas počínající krizi. Krok správným krokem prý udělalo Polsko nebo Litva, které čas potřebný k vyřízení povolení zkrátily z týdnů na dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám