Hlavní obsah

Dušičky jsou rájem nejen pro květináře, ale i zloděje

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Dušičky nebo také památka zesnulých je každoroční tradicí, kdy se pozůstalí vydají na hřbitovy zavzpomínat na své nejbližší, kteří odpočívají v pokoji. Jenže za pár dní může smutek vystřídat vztek, když pozůstalí zjistí, co všechno zloději z hrobů ukradli.

Dušičky jsou rájem nejen pro květináře, ale i zlodějeVideo: Novinky

 
Článek

Zloději berou vše, co se dá zpeněžit. Od lucerniček, přes kříže až po mísy s květinami. „Ukradli nám tady Ježíše, celá rodina jsme z toho byli smutní. Od země to byl metr třicet, bylo to docela velké. Měděné věci se tu ztrácely lidem často,“ postěžoval si Marcel Šimek, který na Olšanské hřbitovy v Praze chodí pravidelně celý rok s manželkou i dětmi.

A není jediný. Zloději dělají vrásky téměř každému, kdo se snaží hrob udržovat. „Negativní zkušenosti mám a to opakovaně. Konkrétně, když sem dáme nějakou dražší výzdobu. Posledně to byla taková krásná mísa, která nám zmizela během týdne,“ řekla Eva Vosická.

Někteří ovšem našli fígl, jak o nic nepřijít. Nedávají na hrob nic drahého a květiny sázejí rovnou do země. To zloděje, podle zkušeností oslovených návštěvníků Olšanských hřbitovů, odradí.

Policie posílila hlídky

Policie v tomto období preventivně posiluje hlídky. „Strážníci v Praze již 28. října, tedy v době státního svátku, posílili dohled nad hřbitovy a jejich okolí. Dohled bude pokračovat v průběhu celého týdne a skončí 6. listopadu,“ řekla Novinkám vedoucí Kanceláře ředitele Městské policie Praha Irena Seifertová.

Kdo si během dušiček přijde na své, jsou květinářky. Přestože i ony se potýkají se ztrátami, protože nejsou schopny v návalu lidí uhlídat všechno, nestěžují si. Studentky z SOŠ stavební a zahradnické v Praze 9 prodávají věnce a květiny na hřbitově už od čtvrtka. „Jsme tu každoročně, prodává se toho hodně a všechno. Nejvíce chryzantémy. Máme to levné, takže se lidé rádi vracejí,“ říká pedagožka SOŠ Alena Hrdinová s tím, že denně prodají květiny a věnce v hodnotě třiceti tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám