Hlavní obsah

Ať OKD vymáhá škodu po Bakalovi, řekl Zeman

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Prezident Miloš Zeman se v rámci návštěvy Moravskoslezského kraje krátce setkal ve středu v Ostravě také s odboráři i zástupci vedení těžební společnosti OKD, která je kvůli miliardovým dluhům v insolvenci. Důvodem je stávající situace ve firmě. OKD by podle Zemana měla vymáhat škodu na podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

První problém OKD vidí prezident v otevření Dolu Frenštát. „Závěr odborníků je, že otevření je nerealistické, stálo by 20 miliard,“ zhodnotil Zeman s tím, že druhým problémem je Důl Paskov, kde se hledá řešení spojené s růstem cen zejména koksovatelného uhlí.

„No a základní závěr, na kterém jsme se v podstatě všichni shodli: OKD, jehož vedení nemůže za pana Bakalu, by mělo podniknout aktivní právní kroky, směřující k vymáhání náhrady škody právě na panu Bakalovi a jeho společnosti,“ řekl Zeman.

V této souvislosti připomněl, že stát by neměl zapomínat ani na represivní systém, který má. Na mysli měl státní zastupitelství, soudy a policii. „Nedokážu pochopit, jak po Viktoru Koženém druhý největší tunelář České republiky může beztrestně vysávat jeden z nejdůležitějších podniků, aniž by se proti němu zasáhlo,“ řekl na adresu finančníka Zdeňka Bakaly, který OKD donedávna vlastnil.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík měl ze setkání a debatou s hlavou státu dobrý pocit. „Zajímal se o současné dění v OKD, jak vypadá situace v celé OKD i jak vypadá situace na Dole Paskov, a myslím, že máme jeho plnou podporu,“ řekl po jednání se Zemanem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Obdobně zhodnotil setkání i mluvčí OKD Ivo Čelechovský. „Jednání podle mých informací proběhlo v přátelské atmosféře, pan prezident se zajímal o to, jaká je perspektiva dolů, v jakém časovém horizontu se počítá s uzavřením jednotlivých lokalit, padla i otázka Dolu Frenštát jako strategické zásoby černého uhlí na území ČR, a okrajově se probírala i otázka Paskova,“ poukázal mluvčí.

OKD bude hledat partnera

Čelechovský navíc uvedl, že OKD začne hledat strategického partnera, který by těžební firmě pomohl ve svízelné finanční situaci. „Management během několika dnů zahájí proces, v rámci kterého osloví potenciální investory s cílem najít pro OKD strategického partnera. Jedná se o jednu z klíčových fází připravovaného reorganizačního procesu společnosti,“ poukázal a dodal, že od strategického partnera se očekává, že bude pokračovat v provozování OKD a po ukončení činnosti jednotlivých dolů rovněž zajistí financování následného útlumu.

Podle mluvčího OKD osloví firma domácí i zahraniční firmy, první průběžné výsledky nabídkového procesu očekává vedení OKD na přelomu letošního a příštího roku.

Mluvčí také připomněl, že ve vedení OKD došlo k personálním změnám, které si vynutily požadavky ministerstev průmyslu a financí v souvislosti s poskytnutím úvěru ve výši 700 miliónů korun od státu.

Novým členem představenstva OKD, který nahradil Boudewijna Wentinka z NWR, se stal bývalý ředitel Dolu Darkov a předseda představenstva OKK Koksovny Michal Kuča a novým finančním ředitelem byl jmenován Michal Sládek, který vystřídal Pavla Jílka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám