Hlavní obsah

Pro zveřejnění nahrávky z jednání vlády o Číně je Herman i další ministři

Novinky, Barbora Zpěváčková, Barbora Janáková
Praha
Aktualizováno

Dva roky stará nahrávka ze zasedání kabinetu by mohla vyřešit spory, které začaly po setkání lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Vláda by měla během středy rozhodnout, zda záznam zveřejní. V úterý večer to navrhl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). S jeho nápadem souhlasí Herman i další ministři.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr kultury Daniel Herman (vlevo) se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Článek

Celý problém spočívá v tom, že Zaorálek tvrdí, že se členové kabinetu před dvěma lety dohodli, že se kvůli partnerství s Čínou nebudou oficiálně scházet s dalajlamou. Herman podle ministra zahraničí tuto domluvu porušil, když se s tibetským vůdcem oficiálně sešel v půlce října na ministerstvu.

Herman však tvrdí přesný opak. Nikdy prý neslíbil, že se s dalajlamou nesejde. O oficiálním či neoficiálním setkávání podle něj nebyla před dvěma roky řeč.

Nahrávka by tedy měla dokázat, jak to ve skutečnosti bylo. Pro zveřejnění je Herman i další členové kabinetu.

„Já jsem velice pro to, protože jsem nic takového neslíbil. Když ta diskuse probíhala, tak jsem se jasně vymezil a řekl jsem, že je pro mě naprosto nepřijatelné nesetkávat se s dalajlamou, že je to, jako kdyby po mně někdo chtěl, abych se nescházel s papežem,“ řekl novinářům při příchodu na jednání vlády Herman. Zároveň poděkoval Zaorálkovi, že s nápadem přišel.

Jurečka: Ať je to zveřejněno

Stejný názor má i místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. „Já s tím nemám vůbec žádný problém, ať je to zveřejněno,“ prohlásil ve středu ráno.

Řekl, že Zaorálek na schůzi před dvěma lety mluvil o tom, že chce pracovat na prohlubování vztahu Číny s Českou republikou. Proti tomu nebyly podle Jurečky žádné výhrady. Během svého vystoupení ale prý Zaorálek zmínil i téma setkávání s dalajlamou a požádal členy vlády, aby se s ním ideálně nestýkali vůbec.

„Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že takovýto slib dát nemůžeme. Dan Herman řekl jednoznačně, že by to bylo proti jeho svědomí,“ tvrdí Jurečka. Závazek, aby se ministři s dalajlamou nescházeli na půdě ministerstva, podle něj v diskusi nezazněl.

Pan Herman slíbil, že pokud se s dalajlamou sejde, tak to nebude na úřední půdě
Jan Mládek (ČSSD)

Něco jiného si však pamatuje ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). „Já jsem to chápal tak, že kolega Herman nám sice tehdy sdělil, že mu svědomí nedovolí se s dalajlamou nesejít, pokud přijede do Prahy, nicméně také slíbil, že pokud se s ním sejde, tak to nebude na úřední půdě,“ uvedl Mládek. Dodal, že zveřejnění nahrávky by bylo dobré.

Pro to se vyslovil i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Já nevím, jestli nahrávka existuje. Určitě jsem pro zveřejnění. Společnost je rozhádaná, nelíbí se mi to, jak se už třetí týden všichni přou o Čínu, o dalajlamu, o vyznamenání pro pana Bradyho. Doufám, že zveřejnění jednání vlády situaci aspoň trochu zklidní,” sdělil Babiš Novinkám.

Jestli Úřad vlády nakonec nahrávku zveřejní, není zatím jisté. Důležité totiž je, zda jednání před dvěma lety neprobíhalo v utajeném režimu. Nikdo z dotazovaných ministrů si na to nepamatuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám