Hlavní obsah

STAN a lidovci podrželi Štěcha

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Pokud předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) nevezme zpět svůj podpis pod prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů k Číně, měli by ho senátoři z jeho postu na ustavující schůzi 16. listopadu sesadit. Vyzvala k tomu v úterý TOP 09, která však tvrdě narazila nejen u soc. dem. a lidovců, ale i u svých partnerů ze Starostů a nezávislých(STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Článek

STAN naopak vzkázal, že Štěcha podrží a že na politikaření naskakovat nebude. To lze považovat za další příznak ochlazování mezi oběma stranami a další předzvěst, že Starostové půjdou příští rok do sněmovních voleb na vlastní pěst.

„Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, kterým se distancovali od standardního pracovního kroku člena české vlády, ponížilo ČR a ohrozilo její důstojnost v očích svobodného světa. Senát má jedinečnou příležitost tuto situaci na své ustavující schůzi napravit,“ řekl nový senátor Tomáš Czernin (TOP 09), který v úterý před novináře vystoupil s předsedou Miroslavem Kalouskem.

Czerninova slova však nepadla na úrodnou půdu. „Nevím, čím to je, jestli je to hra pana Kalouska nebo topky. TOP 09 se bohužel snaží svézt na nějaké vlně. Nejsme ale klub TOP 09, ale klub Starostů a nezávislých. Je pravda, že tu máme pana Czernina a pana Růžičku, který je ale TOP 09 tak napůl, ale nedovedu si představit, že by ostatní senátoři měnili názor,“ prohlásil šéf klubu Starostů Jan Horník v ČT.

„Nepotřebujeme Kalouskovy rady“

Horník se včera se Štěchem setkal a po schůzce prohlásil, že není důvod, proč by STAN Štěcha nepodpořil na předsedu Senátu. Štěch má podporu svého klubu soc. dem., který je s 25 členy nejsilnější.

„Zatím ty dohody mezi námi jsou, bavili jsme se o tom i na ustavující schůzi našeho klubu. Život může přinést změny, ale zatím je to pro nás momentálně jeden z nejlepších kandidátů, protože se snaží být nadstranický. Potřebujeme politika, který bude spojovat spíš než rozdělovat,“ řekl Horník v ČT.

Vydávat takovéto výzvy, aniž by byla reálná šance je prosadit, by byl jen prázdný výkřik.
Petr Gazdík, předseda STAN

„Nedokážu si představit, že bychom tady dělali obrovské harakiri, když jsme 14 dní jednali, kdo kde v Senátu by měl působit. Podali jsme si na to s předsedou klubu ČSSD Petrem Víchou a s předsedou klubu lidovců Petrem Šilarem ruku,“ doplnil senátor.

Se Štěchem se Horník navíc dohodl, že prohlášení k Číně proberou až 30. listopadu, aby si ustavující schůze horní komory 16. listopadu zachovala „slavnostní ráz“.

Předseda STAN Petr Gazdík na dotaz, co říká na Horníkova slova, řekl Právu, že Senát funguje jinak než Sněmovna a že Starostové ctí uzavřené dohody. Pokud jde o prohlášení TOP 09, uvedl: „Vydávat takovéto výzvy, aniž by byla reálná šance je prosadit, by byl jen prázdný výkřik.“

Za Štechem stojí i lidovci

Také lidovci sice považují prohlášení vůči Číně za zbytečně podlézavé, ale Štěchovu hlavu nežádají. Naopak chtějí, aby horní komoru vedl dál. Šéf klubu KDU-ČSL Petr Šilar řekl, že lidovečtí senátoři budou dál ctít poměrné zastoupení a dohody mezi kluby a že ho výzva TOP 09 nechává chladným.

„Výzvu beru jako otcovské doporučení ze Sněmovny. My v Senátu víme, co máme dělat, a nepotřebujeme rady pana Kalouska,“ řekl Právu Šilar. Na druhou stranu ale prohlášení ústavních činitelů má za zbytečné a zavádějící.

Šilara zajímá, kdo byl iniciátorem akce. „To je důležité vědět, protože tak zjistíme, kdo na tom měl zájem, ale na volbu předsedy Senátu to určitě nebude mít žádný vliv, “ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám