Hlavní obsah

Zaorálek přirovnal setkání s dalajlamou ke schůzce s Henleinem, pak se omluvil

Novinky, Barbora Zpěváčková, Barbora Janáková
Praha
Aktualizováno

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý přirovnal schůzku minitra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) k tomu, jako kdyby se za první republiky člen vlády sešel s Konradem Henleinem. Později se za toto přirovnání omluvil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálek to řekl novinářům na Hradě po schůzce se čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli - prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou, šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem a předsedou Senátu Milanem Štěchem - a také ministrem obrany Martinem Stropnickým.

„Nenajdete za posledních deset let to, že by někdo takto frapantním způsobem porušil to, co bylo vlastně součástí toho, k čemu jsme se zavázali,“ pustil se Zaorálek do svého lidoveckého vládního kolegy.

Konrad Henlein je pro Česko symbolem zrady, protože napomohl rozpadu Československa v roce 1938. Společně se svou stranou Sudetendeutsche Partei se snažil stupňovat požadavky na československou vládu do té míry, že je nemohla splnit. Poté začal na mezinárodním poli vykreslovat situaci v Sudetech jako dále neúnosnou. Jeho činy napomohly přijetí Mnichovské dohody. Po jejím podepsání se stal říšským komisařem pro sudetoněmeckou oblast.

A vzápětí ještě přitvrdil. „Je to jako kdyby se někdo za první republiky setkal s Konradem Henleinem ze Sudetenlandu, když tady je oficiální vláda a on by byl oficiálně přijat. Asi by nám to jako Čechům také vadilo,“ prohlásil.

Za přirovnání setkání s dalajlamou ke schůzce s Henleinem se později omluvil. Chtěl prý ukázat, jak schůzky politiků s dalajlamou vidí Čína.

Čína to vidí „jinak”

Dodal, že ví, že dalajlama je velmi úctyhodná figura, která nemá politické ambice, ale Čína to prý vidí jinak. „A když jsme si řekli, že budeme vést dialog, tak jsme si řekli i to, že budeme respektovat její postoj,“ konstatoval šéf české diplomacie.

Oznámil také, že chce nechat zveřejnit záznam z jednání vlády, na kterém ministři jednali o strategickém partnerství s Čínou. Nahrávka stará dva roky má podle něj dokázat, že se členové kabinetu dohodli, že se nebudou oficiálně scházet s tibetským duchovním vůdcem. To podle Zaorálka porušil Herman, který se s tibetským vůdcem oficiálně sešel v půlce října v budově ministerstva.

„Ve středu na vládě budu chtít, abychom se vrátili k té schůzi, na které jsem otevřel otázku navázání vztahů s Čínou, což jsou dva roky. Protože tady existují nějaké pochyby, tak jsem požádal premiéra, že pokud existuje záznam, tak aby se to našlo a vytáhlo na světlo. Stojím si za tím, co jsem řekl,“ prohlásil Zaorálek.

Herman však tvrdí přesný opak. Nikdy prý neslíbil, že se s dalajlamou nesejde.

Postup byl správný, řekl Zaorálek

Po „osudné“ schůzce vydali čtyři nejvyšší ústavní činitelé prohlášení o Číně, ve kterém se od setkání distancovali. Sklidili za to vlnu kritiky z řad opozičních, ale i některých koaličních politiků.

Zaorálek však po úterní schůzce na Hradě konstatoval, že nejvyšší ústavní činitelé si za prohlášením stojí. „Potvrdili jsme si, že byl postup správný,“ zdůraznil Zaorálek.

Dalšími tématy jednání byl například brexit, migrační krize či sankce proti Rusku. Nejvyšší ústavní činitelé se podle Zaorálka shodli, že není možné mluvit o zrušení sankcí, pokud nebudou dodržovány Minské dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám