Hlavní obsah

Prohlídka vozu kvůli injekční stříkačce na sedačce byla oprávněná, rozhodl ÚS

Novinky, jas

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost muže, který napadl policejní prohlídku vozidla s poukazem na právo na ochranu soukromí. Rozhodl o tom senát pod vedením soudce zpravodaje Ludvíka Davida.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Muž měl letos v únoru opakovaně ujíždět policii. Poté co v jednom případě havaroval, vozidlo uzamkl.

„Policisté ho dopadli a zjistili, že ve voze leží injekční stříkačka naplněná neznámou látkou, stěžovatel však prohlídku vozu policii neumožnil a odmítla ji i jeho matka, které vůz patří,” uvedl ÚS.

Soudce následně vyhověl žádosti policie a vydal příkaz k prohlídce vozu, neboť muž byl podezřelý z přechovávání omamných a psychotropních látek.

Soudci seznali určité výhrady a připomněli, že soudce mohl příkaz k prohlídce auta lépe zdůvodnit. Zároveň však zdůraznili, že „závažnost deliktu, pro který je řízení vedeno – tedy přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu – podle Ústavního soudu v tomto konkrétním případě převážila nad zájmem na ochraně soukromí stěžovatele”.

Muž se bude moci obhájit v trestním řízení.

Prohřešky stěžovatele
O mužových eskapádách za volantem informovala letos v únoru média. V prvním případě po cestě ze zkoušky v autoškole překročil povolenou rychlost a jeho úprk před hlídkou skončil v Pršticích na Brněnsku nárazem do domu. Muž se před policií ukryl v kurníku. Nedlouho poté měl znovu problémy s dodržením rychlosti na dálnici a policisté jej dostihli v Prostějově. Testy na alkohol i drogy odmítl.
zdroj: ČTK

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám