Hlavní obsah

Pithart zřejmě nebude kandidovat v přímé volbě na prezidenta

– Praha

Bývalý předseda české vlády a Senátu Petr Pithart pravděpodobně nebude kandidovat v přímé volbě na prezidenta, i když to zvažoval. Zdůvodnil to tím, že by neměl fyzickou sílu zvládnout volební kampaň. Řekl to ve čtvrtek během besedy v rámci projektu Názorování.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Petr Pithart

Článek

"Já na tu kampaň nemám sílu fyzicky. Toho úřadu bych se já nebál, ale ta kampaň," řekl pětasedmdesátiletý Pithart na dotaz, zda se o úřad hlavy státu bude za půldruhého roku ucházet. Dodal, že by pro něj bylo nepřijatelné, kdyby musel kampaň například v její polovině zrušit.

O Pithartově případné kandidatuře se začalo mluvit po jeho nedávném projevu v Rudolfinu k nedožitým 80. narozeninám někdejšího prezidenta a bývalého disidenta Václava Havla. Jeho souputník Pithart tehdy kriticky hodnotil současný stav politiky. Uvedl mimo jiné, že alternativou politiky je spoléhání se na vůdce a že Česko se račím pochodem vzdaluje Západu. Později řekl, že opětovnou kandidaturu zváží.

Pithart se o prezidentský úřad neúspěšně ucházel v roce 2003, kdy ještě parlament vybíral Havlova nástupce. K zastáncům přímé volby nepatřil. Za vhodného prezidenta by považoval někoho typu německého prezidenta Joachima Gaucka. Dosavadním prezidentům vytýká, že se pokoušeli zcela nectít pravidla. "My Češi chceme krále, vzhlížet k němu, aby všechno rozhodl, a podle jakých pravidel, to naše lidi nezajímá," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám