Hlavní obsah

Hrad požádal o odklad exekuce za neomluvení se v kauze Peroutka

• Aktualizováno

Hrad podal návrh na odložení výkonu exekuce kvůli nezveřejnění omluvy v kauze výroků prezidenta Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Vliv na čtvrteční termín splatnosti to zatím nemá. Uvedla to ve středu Česká televize. Hrad má zaplatit 100 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Advokát Kanceláře prezidenta republiky Marek Nespala

Článek

„Česká republika – Kancelář prezidenta republiky musí vyčerpat všechny právní prostředky ochrany proti absurdnímu přenosu neexistující odpovědnosti a vyčkat rozhodnutí nejvyšších soudních autorit o konečném řešení,“ citovala ČT advokáta Hradu Marka Nespalu.

Exekutor v pondělí rozhodl o uložení pokuty kvůli tomu, že Hrad ignoruje pravomocné rozhodnutí soudu a nezveřejnil uloženou omluvu. [celá zpráva]

Vnučka po Peroutkovi Terezie Kaslová se domáhá na České republice omluvy za to, že Zeman přisoudil jejímu předkovi autorství článku Hitler je gentleman a výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky”.

Existenci článku o Hitlerovi gentlemanovi se Hradu nepodařilo doložit, podle historiků Peroutka žádný takový text nenapsal. Zeman i nadále trvá na tom, že jej četl. Autorem výroku o vytí s vlky není Peroutka, nýbrž novinář Jan Stránský.

Zatímco obvodní soud dal Kaslové na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se Zemana částečně zastal. Hrad se musí omluvit za Zemanův výrok ohledně autorství článku Hitler je gentleman. Omlouvat se naopak nemusí za tvrzení o výroku o vytí s vlky ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. [celá zpráva]

Obě strany sporu podaly dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. Kaslová se proto rozhodla domoci se omluvy návrhem na exekuci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám