Hlavní obsah

Sněmovna kývla na schodek rozpočtu 60 miliard

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Přestaňte dělat ekonomiku minulého století, slyšeli členové vlády od opozičních poslanců ve středu během projednávání návrhu rozpočtu na příští rok. Sněmovna však nakonec po asi pětihodinové diskusi schválila, že stát bude příští rok hospodařit se schodkem 60 miliard. Pravicová opozice chtěla, aby byl deficit o 30 miliard nižší.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr financí Andrej Babiš (ANO), premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Poslanci v prvním čtení hlasovali o příjmech, výdajích a schodku rozpočtu na rok 2017. Celkové příjmy rozpočtu by měly být příští rok ve výši 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3. Návrh podpořilo 95 poslanců ze 165 přítomných, proti bylo 67. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Při dalším kole jednání už budou poslanci moci navrhnout jen případné přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

Kalousek chtěl schodek 30 miliard

Rozpočet na plénu cupovala KSČM i pravicová opozice. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že každá odpovědná vláda by měla po třech letech ekonomického růstu předložit vyrovnaný rozpočet. Problém vidí i v tom, že stát nabírá tisíce nových úředníků.

Upozornil také na to, že vláda podle něj dostatečně neinvestuje. „V roce 2012 vláda reálně proinvestovala 113,6 miliardy. Vláda, která tvrdí, že investice jsou její prioritou, rozpočtuje na příští rok 103,7 miliardy korun,” řekl Kalousek. „Přestaňte dělat ekonomiku minulého století,” připojil se k němu předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Kalousek navrhl, aby Sněmovna vládě vrátila rozpočet k přepracování s doporučením snížit schodek o 30 miliard. Pro však zvedlo ruku jen 39 zákonodárců ze 162 přítomných.

Stanjura: Takový rozpočet se těžko obhajuje

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura kritizoval koaliční poslance, že se neúčastnili diskuse. „Nezapojil se nikdo z koaličních poslanců kromě ministra Babiše a premiéra Sobotky. Rozumím tomu, protože se to velmi těžko obhajuje,” vytýkal svým kolegům.

Ekonomický expert občanských demokratů Jan Skopeček Novinkám řekl, že rozpočet ukazuje, že bujení státu a růst jeho moci má zelenou před soukromým sektorem a svobodnou aktivitou běžných lidí. „ODS takový rozpočet nemůže podpořit a má připraveny návrhy na úspory zejména v oblasti provozu státu, kde opět narůstá plýtvání,” uvedl.

Výběr článků

Načítám