Hlavní obsah

Kdo bude letos kvůli Zemanovi bojkotovat Hrad

K oslavám státního svátku na Pražském hradě 28. října se kvůli nesouhlasu s jednáním hlavy státu Miloše Zemana nepřipojí zákonodárci KDU-ČSL, ODS a TOP 09. Poslanci a senátoři hnutí ANO a komunistů na oslavy zamíří. Zákonodárci ze soc. dem. si mohou vybrat, přičemž většina chce na Hrad z úcty k vyznamenaným jít, ale někteří odmítají.

Foto: Právo

Prezident Miloš Zeman při loňském ceremoniálu udílení státních vyznamenání

Článek

„Státní svátek 28. 10. a udělování státních vyznamenání jsou důležité a hlavně nadčasové symboly, které by měly naši společnost spojovat,“ napsal Právu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Soc. dem. se proto nebude připojovat k bojkotu a většina našich ministrů, poslanců a senátorů se slavnostního předávání vyznamenání na Pražském hradě tak jako každý rok zúčastní. Počítám s tím, že tam budu také,“ dodal premiér.

Večerního ceremoniálu na Hradě se zúčastní i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Státní svátek založení republiky není svátek prezidenta ani jiných politiků, ale všech občanů naší země,“ řekla.

ČSSD se nebude připojovat k bojkotu
Bohuslav Sobotka

Podobně se k věci postavilo i ANO. „Co se týká oslav státního svátku, tak po dlouhé debatě vedení klubu doporučilo našim poslancům a ministrům, aby se oslav státního svátku zúčastnili. Jedná se pouze o doporučení a není pro naše zákonodárce závazné,“ uvedl šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš na Hrad nepřijde, neboť stejně jako loni a předloni bude v tuto dobu se svými dětmi na dovolené.

Zchlaďme emoce, vyzval Bělobrádek

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) podotkl, že fakt, že někdo půjde nebo nepůjde na Hrad, by neměl být dalším důvodem sváru. „My se domníváme, že oslava tohoto státního svátku se zvrhává v nedůstojné politikaření. Odmítám tuto koncepci, že to, jestli někdo na Hrad půjde nebo nepůjde, je výraz politického postoje,“ uvedl.

Poslanci a senátoři za KDU-ČSL se rozhodli k oslavám na Hradě nepřipojit. „V případě, že by tam někdo šel, tak si nemyslím, že by za to měl být pranýřován,“ podotkl.

Oba tábory vyzval ke zdrženlivosti ve vyjadřování. „Rád bych vyzval k určitému smíření. Zchlaďme emoce,“ prohlásil Bělobrádek.

Brady přece není v Praze omylem, připouští Dolejš

Komunisté vyzvali své zákonodárce, aby na Hrad šli a nepodporovali alternativní akce, jako je setkání na Staroměstském náměstí, které pořádá místopředseda Sněmovny a předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. „Klub se usnesl, že doporučuje členům neúčastnit se žádné alternativní akce u příležitosti 28. října. Tento svátek je příliš vážným, abychom podporovali rozdělování občanů ČR. Každý má šanci a možnost využít pozvánky na Hrad,“ řekl novinářům šéf poslanců Pavel Kováčik.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš vysvětlil svůj postoj slovy: „Když jsem šel na Hrad za prezidenta Havla nebo Klause, tak jsem nešel kvůli nim, ale kvůli státnímu svátku.“ Jednání Hradu však zkritizoval. Podle jeho mínění je jasné, že se 88letý Jiří Brady, o jehož vyznamenání se rozhořel spor, nedostal do Prahy omylem a že se stal obětí politické hry.

Za ODS nikdo

Do prezidenta i hradního aparátu se obula ODS. „Žádný z poslanců ODS se nezúčastní oslav na Hradě. My jsme je k tomu nemuseli nutit, každý se rozhodl sám,“ sdělil šéf ODS Petr Fiala. Dodal, že se Zeman už dlouho chová ke státnímu svátku neuctivě a snižuje úroveň oslav.

Připomněl, že na oslavy nezval některé rektory vysokých škol a že státní vyznamenání dostal i ministr ze Štrougalovy vlády Miroslav Toman. „Bohužel toto snižování oslav ze strany prezidenta republiky dosáhlo rozměru, který jsem si ani ve své fantazii nedovedl představit,“ řekl Fiala.

TOP 09 položí kytici k Masarykově soše

Jednotná je i TOP 09. „Chování prezidenta republiky v podstatě zaručuje, že letošní oslava bude stejně kontroverzní a nedůstojná jako ta loňská. Nechceme se s touto situací smířit, a proto naše účast na Hradě není možná,“ zní stanovisko klubu.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska má prezident výsostné právo rozhodnout, koho ocení. „Ale předpokládá se ve svobodné demokratické zemi, že to výsostné právo bude respektovat vývoj této země, nikoli že ho bude negovat. Například vyznamenání místopředsedy Štrougalovy vlády bylo přivlastnění státního svátku k vlastním názorům, nikoli k oslavě státního svátku svobodné země,“ řekl.

„Zvažoval jsem účast s viditelným protestem. Už jsem to v minulosti dvakrát udělal. Nakonec jsme se rozhodli protestovat neúčastí,“ dodal Kalousek s tím, že v pátek ráno položí zástupci TOP 09 květiny k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Odpůrci i v ANO a ČSSD

Odpůrci oslav s prezidentem se však najdou i v ANO a ČSSD. „V žádném případě nepůjdu. Je teď potřeba postavit se tam, či onam,“ řekla eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

„Pro mě je nepřijatelná nemravnost, s jakou jedná prezident nebo jeho lidé ve věci odejmutí přislíbeného ocenění panu Bradymu, člověku, který si prožil holokaust a celý život se snažil, aby se něco takového již nemohlo opakovat,“ sdělil Právu ministr pro lidská Práva Jiří Dienstbier.

Své kolegy z ČSSD, kteří na Hrad půjdou, však nekritizuje. „Každý si to musí vyhodnotit sám za sebe. Chápu, že někteří chtějí projevit úctu ostatním vyznamenaným,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Někteří půjdou na Hrad, jiní na náměstí

Politici se kvůli kauze vyznamenání pro Jiřího Bradyho rozdělili na tři skupiny. Jedni se nadále chystají na oslavu státního svátku na Hrad. Druzí se rozhodli...

Výběr článků

Načítám