Hlavní obsah

Zeman vyznamená režiséra Kačera, ekonoma Komárka či šéfa Budvaru

– Praha

Státní vyznamenání převezme 28. října z rukou prezidenta Miloše Zemana spolu s několika desítkami dalších osobností také divadelní režisér a herec Jan Kačer, který to v úterý potvrdil ČTK. Podle informací médií bude mezi oceněnými rovněž ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček nebo in memoriam ekonom a politik Valtr Komárek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Režisér Jan Kačer

Článek

Již delší dobu se hovoří také o velvyslankyni Evě Filipi či rychlobruslařce Martině Sáblíkové. Pro medaili Za zásluhy si na Hrad přijde i zpěvák Daniel Hůlka, který to sám prozradil médiím. [celá zpráva]

Největší kontroverze v souvislosti s letošním udílením státních vyznamenání vzbudil případ pamětníka Terezína a Osvětimi Jiřího Bradyho, který řád T.G. Masaryka nedostane, i když podle jeho svědectví i informací jeho synovce, ministra kultury Daniela Hermana měl být mezi oceněnými. Hrad to popírá, Herman zase tvrdí, že prezidentská kancelář vyškrtla Bradyho po ministrově schůzce s dalajlamou. Hrad oficiální seznam vyznamenaných zveřejní až v den státního svátku.

Kačer: Navzdory nedůstojným hrám vyznamenání přijmu

„Jestliže mi 28. října, navzdory nedůstojným a ponižujícím mocenským hrám v den státnosti mé země, bude ve Vladislavském sále Pražského hradu uděleno státní vyznamenání, přijmu je s pokorou a v úctě s těmi stovkami skvělých lidí, které jsem potkal a jež mi umožnily prožít život ve cti," řekl Kačer, kterého o udělení vyznamenání Hrad informoval.

Zeman podle serveru Seznam Zprávy ocení i šéfa Budvaru Bočka. Vyznamenání má obdržet i někdejší ředitel Prognostického ústavu Valtr Komárek, který zemřel v roce 2013. Medaili by měl převzít Komárkův syn, někdejší novinář a nynější poslanec za hnutí ANO Martin Komárek. Kvůli událostem, které se kolem letošního ceremoniálu a kauze Brady udály, prý stále neví, zda na Hrad jít, uvedl server iDnes.cz. Oficiálně to Komárek nechce komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Někteří půjdou na Hrad, jiní na náměstí

Politici se kvůli kauze vyznamenání pro Jiřího Bradyho rozdělili na tři skupiny. Jedni se nadále chystají na oslavu státního svátku na Hrad. Druzí se rozhodli...

Výběr článků

Načítám